NOLATO
NORMAL PRODUKTPORTFÖLJ INOM TELECOM 1 KV - VD (Direkt)

2017-03-24 14:45

STOCKHOLM (Direkt) Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, beskriver sin produktportfölj inom affärsområdet Nolato Telecom som normal under det första kvartalet.

"Vår bedömning är att den är normal. Det var vad vi sade i samband med bokslutsrapporten och det är ingen förändring i den bilden", säger Nolatos vd Christer Wahlquist i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Försäljningen inom Nolato Telecom, som bland annat gör delsystem till mobiltelefoner, kan svänga rejält mellan kvartalen, beroende på skicket på produktportföljen och kundernas framgång med sina modeller på marknaden.

Under 2016 hade Nolato Telecom ett svagare år då omsättningen valutajusterat sjönk med 30 procent, jämfört med ett starkt 2015.

Fjolåret började med ett relativt svagt första kvartal, då Nolato Telecom omsatte 300 miljoner kronor. Omsättningen växte sedan sekventiellt till 311 miljoner kronor andra kvartalet och till 343 miljoner kronor tredje kvartalet. Fjärde kvartalet blev fjolårets starkaste, då omsatte Nolato Telecom 448 miljoner kronor.

"Vi tycker att fjärde kvartalet är ett bättre jämförelsekvartal än det första kvartalet i fjol, eftersom vi gjorde ett par förvärv som kom in under fjärde kvartalet", påpekar Nolatos finanschef och vice vd Per-Ola Holmström, som också deltar i intervjun.

Nolato Telecom arbetar på en breddning av verksamheten, där andra segment än mobiltelefoner adresseras.

"Breddningen utvecklas positivt. Det handlar om segment som har andra livscykler och andra hastigheter i cyklerna. Vi kommer att se effekter av det under 2017", säger Christer Wahlquist.

Tidigare har Nolato exemplifierat breddningen genom att nämna produkter av typen Sonos wifi-system, men i likhet med verksamheten inom mobiltelefonsegmentet kan Nolato inte prata om specifika projekt eller vilka kunder bolaget har.

"Vi har konkreta projekt vi jobbar på, sedan om de går hela vägen och hur de i sådant fall säljer på marknaden är svårare att säga något om", säger Christer Wahlquist och tillägger att Nolato arbetar med "några stycken" sådana projekt.

Vidare uppger Per-Ola Holmström att Nolato kommer att fortsätta att ha en hög investeringstakt under 2017. Han förklarar att bolaget hade trott att investeringarna skulle öka under 2016 jämfört med 2015 års nivå på 244 miljoner kronor.

"Men i fjol hamnade vi på en något lägre nivå, på 221 miljoner. Så vi har lite investeringar med oss som hamnade på denna sida om årsskiftet. Vi har en fortsatt hög investeringstakt och vi har kommentera att vi kommer att ligga något över 2015 års nivå i år", säger han.

Blir det någon märkbar effekt på marginalen?

"Nej, det ser vi inte. Avskrivningseffekten kommer successivt och det ligger med i planen", säger Per-Ola Holmström.

Under 2016 sjönk Nolatos ebita-marginal med knappt 2 procentenheter till 10,3 procent och höll sig därmed precis på det långsiktiga finansiella målet om en marginal på över 10 procent.

Kan ni nå marginalmålet även i år?

"Vi har det som målsättning fortsatt framåt. I vår process internt och med styrelsen på hösten inför årsskiftet går vi igenom strategier och målsättningar och vi såg ingen anledning ändra på det målet", säger Per-Ola Holmström.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Nolato B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -