NEW YORK
LITEN REAKTION NÄR OBAMACARE ÖVERLEVDE, DJIA -0,3% (Direkt)

2017-03-24 21:56

STOCKHOLM (Direkt) När veckans handel i New York avslutades på fredagen visade börserna högst marginella indexrörelser.

Den omtalade hälsovårdsreformen AHCA, American Health Care Act, som har stått i fokus för mycket av intresset de senaste dagarna, drogs på fredagskvällen helt sonika tillbaka av det republikanska partiet. Skälet var att det stod klart att stödet för det nya reformpaketet inom republikanerna inte var tillräckligt stort.

Det politiska dramat fick ganska måttliga effekter på börserna: när beskedet kom steg USA-börserna först, men rörelsen ebbade ut efter bara några minuter.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,3 procent till 20.597. Det breda S&P 500-indexet backade 0,1 procent till 2.344, medan det teknikorienterade Nasdaqs kompositindex stärktes 0,2 procent till 5.829.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,7 procent i februari jämfört med månaden före, något högre än de 1,4 procent analytikerna räknat med enligt Bloomberg News snittprognos. På råvarumarknaden steg råoljan i den sena handeln med Nordsjöoljan Brent strax under 51 dollar och WTI-oljan något över 48 dollar.

Den räntekänsliga kraftsektorn noterades högre, då den tioåriga räntan sjönk något på fredagen. Next Era handlades upp 0,5 procent och Duke Energy 0,4 procent.

Teknik, i sällskap med sällanköpsvaror och telekom, var också sektorer som noterades högre. Bland enskilda aktier avancerade chiptillverkaren Micron Technology 7,4 procent efter att ha lämnat en stark prognos och resultat som var betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Datalagringsföretaget Western Digital var en annan vinnare med en uppgång på 2,6 procent.

Mikrobloggen Twitter handlades upp 2,3 procent. Bolaget håller enligt uppgift på att se över en abonnemangsbaserad premiumtjänst riktad till professionella användare.

Googles moderbolag Alphabet backade 0,5 procent. Allt fler amerikanska storbolag har dragit tillbaka annonser från Googleägda webbplattformen Youtube på grund av missnöje med att annonser visas intill vad som bektraktas som "stötande" innehåll. Starbucks, GM, Pepsi, Wal-Mart och 21st Century Fox är några av de bolag som stoppat sin annonsering på Youtube.

Förlorare var dagen var även vissa råvarubolag, och då särskilt inom kemisektorn. Dow Chemical, Air Products & Chemicals och Praxair tappade alla mellan 1 och 1,5 procent.

Ränte på en amerikansk tioårig statsobligation sjönk 1 punkt till 2,41 procent.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Wells Fargo - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -