RÄNTOR/VALUTOR
DOLLAR SIDLEDES INFÖR KONGRESSOMRÖSTNING (Direkt)

2017-03-23 10:19

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna handlas något högre på torsdagen med tioåringen 2 punkter upp på 2,41 procent. Dollarn handlas sidledes omkring 111:03 mot yenen och 1:08 mot euron.

Marknadens fokus ligger på amerikansk politik och omröstningen om att riva upp "Obamacare", eller Affordable Care Act. Omröstningen ses som avgörande för att gå vidare med andra reformer och har bidragit till en något mer dämpad stämning i marknaden senaste veckan.

"Omröstningen om Obamacare är ett lackmustest för Trump. Om han inte kan driva igenom förändringar i lagen så skulle det ytterligare skada aktier. Det ökar också risken för att andra policyområden, som skattesänkningar, kan försenas", sade Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities till Reuters.

Utmaningen för Donald Trump och det republikanska ledarskapet i representanthuset har varit att locka de allra mest konservativa ledamöterna som ingår i gruppen "Freedom Caucus", som anser att förslaget innebär för små besparingar.

Samtidigt börjar förslaget tappa stöd hos med mittenorienterade republikaner.

Omröstningen ska ske på torsdagen, men någon tidpunkt är inte utsatt.

Pundets försvagning har gynnat exportörerna som befinner sig i ett bra läge, även om "terms of trade" med EU har varit oförändrat, sade Bank of England-ledamoten Ben Broadbent på torsdagen.

Han sade de negativa effekterna av deprecieringen på konsumtionen (via importpriserna och hushållens inkomster) på marginalen väntas överstiga de mer positiva effekterna på andra delar av efterfrågan.

Pundets försvagning återspeglar pessimism om brexit, vilket är förståeligt, och denna osäkerhet väntas fortgå. Pundet kan dock komma att stärkas om marknaden har fel om brexitkonsekvenserna.

Samtidigt ser den globala ekonomin bättre ut än vad den gjort under en tid, sade han.

GfK:s konsumentförtroende i Tyskland sjönk till 9,8 inför april jämfört med 10,0 föregående månad.

Analytikerna hade räknat med att konsumentförtroendet skulle ligga kvar på 10,0.

Enligt GfK steg förväntningarna på ekonomin och köplust steg medan tredje komponenten i indexet, förväntningarna på den egna inkomsten, sjönk för andra månaden i rad.

"En ökning i inflation i Tyskland och den resulterande ökningen av oron för köpkraften har bevisligen hindrat en full återhämtning av konsumentförtroendet", sade Rolf Bürkl vid GfK i ett uttalande.

Den tyska inflationen steg till 2,2 procent i februari från 1,9 föregående månad, framförallt drivet av stigande energi- och matpriser.

"Erfarenheten visar att tyskar reagerar starkt på förändringar i vissa signalpriser, som bensin, diesel eller värmeolja", sade Rolf Bürkl.

"Framförallt ser de att köpkraften minskar av stigande energipriser", sade han.

Även den franska tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk oväntat i mars, till 104, jämfört med 107 i februari.

Den svenska kronan har tappat omkring 4 öre mot dollarn sedan torsdagens stängning och handlas omkring 8:82. Mot euron är kronan oförändrad vid 9:50.

               torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:8188  (8:7770)   Statsobl 2y  -0,56  (-0,55)
EUR/SEK    9:5021  (9:4962)   Statsobl 10y  0,68   (0,70)
EUR/USD    1:0775  (1:0820)   Räntegap/ty     28     (29)
US obl 10    2,41    (2,39)   Ty obl 10     0,40   (0,41)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -