H&M
BRIST PÅ INFORMATION BAKOM UTLÄNDSK SKEPSIS - FÖRVALTARE (Direkt)

2017-03-21 11:44

STOCKHOLM (Direkt) De utländska analytikerna syn på H&M blir allt mer negativ och aktien handlas till sin lägsta nivå sedan sommaren 2013. Även det utländska ägandet i H&M är på en historiskt låg nivå.

"Vi noterade nyligen på vårt morgonmöte att skillnaden aldrig har varit så stor mellan utlänningarnas och svenskarnas syn på H&M-aktien. Det känns som att fler och fler, både på köp- och säljsidan, kastar in handduken när det gäller bolaget och dess utveckling", säger en representant för en stor svensk fondförvaltare, som önskar att vara anonym, till Nyhetsbyrån Direkt.

Goldman Sachs sänkta rekommendation för H&M på måndagen var en i raden av nedjusteringar från utländska analyshus som förstärker bilden att den svenska klädjätten gillas bäst av svenska analytiker.

Under vintern och inledningen av 2017 har flera utländska analyshus sänkt sina rekommendationer för H&M-aktien, däribland HSBC, Credits Suisse och nu senast Goldman Sachs, och rådet bland dessa är nu sälj eller minska. Av de elva sälj- eller minska rekommendationer som Nyhetsbyrån Direkt har kännedom om, kommer tio från utomnordiska banker eller analyshus (undantaget är Carnegie).

En annan reflektion på temat svenskt-utländskt är att från toppnoteringen 2015 gick det utländska ägandet i H&M ner från strax under 27 procent till kring 23 procent ifjol somras, enligt ägardatatjänsten Holdings. Denna rörelse har korrelerat väl med kursnedgången under samma tid.

Vid senaste årsskiftet noterades en viss ökning i det utländska ägandet igen, men sedan dess har aktien backat och färsk ägarstatistik för det första kvartalet 2017 väntas nästa månad.

Ovan nämnda fondförvaltare tar upp de strukturella utmaningar klädjätten brottas med, men pekar samtidigt ut bristen på information från H&M som ett problem.

"Vi har alltid i H&M:s fall ett informationsproblem och det tror jag nog är än större för utlänningar än vad det är för oss svenskar. Vi kan i alla fall läsa Dagens Industri och andra tidningar, där man ser att vd:n håller på med några start up-verksamheter. Så vi får i alla fall se honom", säger fondförvaltaren.

"För utlänningarna måste det vara hopplöst att aldrig få se en vd. Det har alltid varit ett problem och det är inte ett mindre problem nu. Det är lite det vi får se nu i kursutvecklingen. Det fungerar så länge siffrorna är bra, men nu när det inte är så bra så förstärks den här effekten", fortsätter fondförvaltaren.

Under samma period som utländska aktörer sänkt sina rekommendationer för H&M har många av de typiskt "svenska" analyshusen visserligen justerat ner sina riktkurser, men råden från SHB, SEB, Nordea och Swedbank är alltjämnt köp eller öka.

"Jag tror man mer klamrar sig fast lite vid hur det varit historiskt. H&M har varit ett fantastiskt välskött bra företag i flera generationer och vi är fostrade i att det är en bra verksamhet med en stadigt stabil tillväxt i utdelningen och en jättebra balansräkning", resonerar fondförvaltaren.

Att H&M är ett av börsens största bolag och därmed ett obligatoriskt innehav för många institutioner, hur spelar det in i de svenska analytikernas positiva inställning?

"Den kopplingen skulle jag inte göra. Det är bara att titta på Ericsson hur bryska man kan hantera en aktie från säljsidan", säger fondförvaltaren och fortsätter:

Många av de analytiker som sänkt sin rekommendation för H&M pekar på bolagets strukturella problem, problem även förvaltaren lyfter fram. Hur ska exempelvis H&M balansera en växande e-handel med butiksnätet? Nyligen övergav bolag sitt mål för butikstillväxt och ersatte det med ett försäljningsmål, bland annat med hänvisning till den ökande andelen onlinehandel.

"Vi är vana vid en tillväxt där antalet butiker ska öka och så kommer en situation där man kanske inte vill att antalet butiker ska öka. Då ska man få in det mentalt - att man ska gilla H&M trots att antalet butiker inte ska öka lika mycket som tidigare. Det är i ett sådant läge man vill sitta ner och prata med ledningen. När man då inte kan göra det då blir det ännu mer frågetecken och det är helt klart negativt för kursutvecklingen", resonerar förvaltaren.

H&M:s ir-chef Nils Vinge avstår att svara på frågor kring ämnet med hänvisning till att bolaget befinner sig i tyst period inför nästa veckas delårsrapport.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -