På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BANK
NORDEA OCH DANSKE BANK I STOR PENNINGTVÄTTHÄRVA - TIDN (Direkt)

2017-03-20 19:58

STOCKHOLM (Direkt) Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvättshärva som omfattar belopp på flera miljarder kronor.

Det skriver danska Berlingske på måndagskvällen.

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att flera miljarder kronor passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama. Två av de inblandade bankerna är Nordea och Danske Bank, enligt Berlingske.

"Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringar i bankerna", säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.

Totalt ska härvan omfatta mer än 7 miljarder danska kronor, fördelat på 1.700 transaktioner under åren 2011 till 2014. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger för tidningen att bankens kontroll varit otillräcklig.

Tidigare i mars kritiserade danska Finanstilsynet i starka ordalag danska bankers bristande insatser mot just penningtvätt.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -