DELARKA
NEDDRAGNINGAR KOMMER MÄRKAS I HUVUDKONTOR - POSTNORD (Direkt)

2017-03-10 15:15

STOCKHOLM (Direkt) De sänkningar av administrativa kostnader på drygt en miljard kronor under de närmaste åren som Postnord siktar på kommer att märkas på huvudkontoret i Solna, där en stor del av koncernens administrativa personal sitter, och lokalbehovet där kommer att minska.

Det uppger Postnords presschef Maria Ibsén till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Stora delar av den administrativa personalen har sina arbetsplatser i Arken, huvudkontoret i Solna. Det [kommer] att märkas i huset när man gör justeringar i kostnaderna, men det är för tidigt att säga något om hur", skriver hon i ett mejl, och nämner att ytbehovet minskar:

"Vi hyr i dag hela huset, men har i dag mindre behov av lokaler än när vi flyttade in 2003. Man tittar därför på möjligheterna med uthyrning av delar av kontorsytorna."

Kontoret hyrs fram till 30 april 2026 av fastighetsbolaget Delarka, vars aktie listades på First North av Pareto i december 2013. Fastigheten är bolagets enda, och de tre senaste åren har hyresintäkterna uppgått till 99 miljoner kronor per år.

I sin färska årsredovisnings riskavsnitt nämner Delarka sitt beroende av Postnords väl och ve:

"Fastigheten har för närvarande endast en hyresgäst och därmed är koncernen beroende av hyresgästens ekonomi och finansiella ställning och betalningsförmåga eftersom koncernens intäkter endast kommer från denna hyresgäst."

Om Postnord skulle säga upp hyresavtalet, konstaterar Delarka, behövs sannolikt investeringar som skulle påverka Delarkas finansiella ställning negativt.

Postnords ekonomi är för närvarande ansträngd. Under fjolåret sjönk omsättningen från 39,4 till 38,5 miljarder svenska kronor och bolaget gjorde en nettoförlust på 1,6 miljarder kronor.

I onsdags kommunicerades ambitionen att minska Postnord-personalen i Danmark med 3.500-4.000 anställda under 2-3 år till en kostnad av 3 miljarder kronor.

Hur detta ska finansieras diskuteras för närvarande med ägarna, svenska och danska staten, och ambitionen är även att sänka kostnaderna:

"Utöver den omfattande omställningen i Danmark genomförs en kraftig sänkning av koncernens administrativa kostnader med drygt en miljard SEK under de närmaste tre åren med tyngdpunkt under 2017 och 2018", hette det i den sargade koncernens pressmeddelande.

Någon rätt att säga upp kontraktet för huvudkontoret i förtid har Postnord dock inte, och Delarkas vd Sven Hegstad, säger sig vara föga oroad för sin hyresgästs sviktande ekonomi:

"Nej, vi har ett fast hyresavtal", svarar han, som också är vd för Pareto Business Management i Oslo, på Nyhetsbyrån Direkts fråga om Postnords bekymmer riskerar att sprida sig.

Han vill inte kommentera eventuell risk för kostnader eller förhandlingskomplikationer till följd av att hyresgästen kommer att börja kräva ombyggnader för att husera underhyresgäster.

Fakta:

* Delarkas största ägare är Försäkrings AB Alandia med 20 procent av aktierna. RFSU äger hälften så mycket, och Icahandlarna respektive Socialdemokraterna är trea respektive fyra i ägarlistan med 5,2 respektive 5,0 procent av aktierna.

* Delarka har de senaste åren delat ut 8 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 6,75 procent med nuvarande börskurs.

* Postnords årliga lokalkostnader uppgick till cirka 2,1 miljarder kronor 2014-15, cirka 21 gånger så mycket som huvudkontoret således. Personalkostnaderna låg i fjol på 17,3 miljarder kronor, en minskning med nästan en miljard från året före.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -