KINNEVIK
AVYTTRING PÅVERKAR INTE SAMÄGDA BOLAG ENLIGT VD (Direkt)

2017-02-23 12:14

STOCKHOLM (Direkt) Kinneviks innehav i de bolag man äger tillsammans med Rocket Internet, det vill säga exempelvis Global Fashion Group, Home24 och Westwing, påverkas inte av att man nu sålt halva sin aktiepost i själva Rocket Internet.

Det säger vd Joakim Andersson till Reuters på torsdagen, men avböjer att kommentera de långsiktiga planerna för resten av Rocket-innehavet (där Kinnevik har ett 90 dagar långt inlåsningsåtagande).

Det största av de gemensamma innehaven är Global Fashion Group, som Kinnevik äger 35 procent av och Rocket Internet 20 procent av (se diagram nedan).

Kinnevik investerade första gången i Rocket Internet 2009 och sköt även därpå till pengar, både till Rocket och direkt till enskilda portföljbolag.

I en Rocket-emission i februari 2015 valde Kinnevik dock att inte delta - man var tillfreds med sitt ägande, hette det som motivering i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I december 2015 avgick Kinneviks vd Lorenzo Grabau från ordförandeposten i Rocket efter vad som i tyska medier beskrevs som en maktkamp med Rockets vd Oliver Samwer och oenighet kring börsnoteringstidpunkt för ett av innehaven. Själv beskrev han det som en konsekvens av intressekonflikter, eftersom Rocket Internet genom en ny fond hade antagit en affärsmodell som mer än tidigare påminde om Kinneviks, med investeringar i mognare bolag än det startup-fokus och den internetinkubationsinriktning som tidigare dominerade.

I maj 2016, några dagar efter att Lorenzo Grabau och även Kinnevikstyrelseledamoten Erik Mitteregger hade lämnat Rocket-styrelsen, skrev Nordea att banken räknade med att Kinnevik helt skulle gå ur Rocket Internet och för detta belönas av marknaden med en lägre substansrabatt.

I oktober 2016 sade Lorenzo Grabau till Bloomberg att Kinnevik och Rocket hade avslutat sitt partnerskap. Senare förtydligade han det i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt - vid sin sista rapportintervju - att parterna redan 2014 hade valt att inte förnya ett femårigt partnerskap. Beslutet 2014 sades bero på att Rocket Internet hade börsnoterats under hösten 2014.

Strax efter klockan 12 på torsdagen var Rocket Internet, som Kinnevik nu äger 6,6 procent av, ned 12,3 procent på Frankfurtbörsen till 18:72 euro. Nedgången är den fjärde största hittills för bolaget. Kinnevik sålde till kursen 19:25 euro.

Diagram: Kinneviks ägande i Rocket Internet och i bolag som ägs gemensamt med Rocket Internet före onsdagens avyttring.

Källa: Goldman Sachs 2016-12-20 (Goldman Sachs-källa: bolagsdata och Bloomberg).

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Kinnevik B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -