På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BRAVIDA
STARK AVSLUTNING PÅ SVAGT ÅR VÄNTAS - ANALYTIKER (Direkt)

2017-02-21 15:54

STOCKHOLM (Direkt) Installationsbolaget Bravida väntas rapportera en tillväxt på 5,5 procent till 4.136 miljoner kronor i onsdagens bokslutskommuniké, en justerad rörelsemarginal på 7,6 procent (7,9) och föreslå en utdelning på 1:65 kronor per aktie (1:00).

Det framgår av SME Direkts konsensussammanställning av fyra investmentbankers estimat inför rapporten för Bravida, som börsnoterades under det fjärde kvartalet 2015. Besannas det innebär det en stark avslutning på ett i övrigt relativt svagt år med negativ organisk tillväxt och en rörelsemarginal en bit under målnivån 7 procent.

Vid senaste rapporten, 28 oktober, backade Bravida-aktien mer än 4 procent efter att framför allt den klart största marknaden Sveriges omsättning var lägre än väntat och oväntat minskade, något som gav märkbart avtryck i koncernens rörelseresultat, som underskred förväntningarna med 10 procent.

Bolaget förklarade den svenska minskningen med hård priskonkurrens i framför allt Stockholm under en tid, och att man därför hade valt att inte acceptera lågmarginalsprojekt.

Under de senaste månaderna fram till rapporten uppgavs dock situationen ha förbättrats, och Bravida sade sig ha börjat bygga upp orderstocken till acceptabla marginaler.

Inför bokslutskommunikén verkar analytikerna också tro på en svensk återhämtning: förväntningsribban är inställd på en tillväxt på 2,0 procent för den svenska omsättningen och ett rörelsemarginallyft från 6,5 till 7,3 procent där. Tre av fyra analytiker rekommenderar köp och en är neutral.

"Vi tror att det bottnade under det tredje kvartalet", skriver exempelvis Handelsbanken (rekommendation: köp) om hur 2016 präglats av låg organisk tillväxt - minus 3 procent under januari-september - som ett utslag av rådande optimism, och fortsätter:

"Vi väntar oss att Bravidas organiska tillväxt vänder till plus igen under det fjärde kvartalet tack vare en rekordhög orderstock (+19 procent i Q3) och eftersom huvudkonkurrenten Caverion har tvingats upphöra med sin aggressiva volymjakt."

Liksom SME-konsensus spår Handelsbanken att rörelsemarginalen steg under det fjärde kvartalet på alla marknader utom i Norge (det vill säga i Sverige, Danmark och Finland), där flera stora projekt avslutades där under det fjärde kvartalet 2015.

Bravida lämnar inga formella prognoser, men Handelsbanken anser att ett rimligt antagande för organisk tillväxt 2017 är cirka 5 procent tack vare stor orderstock och lätta jämförelsetal. Ytterligare argument för att köpa aktien är enligt banken att ett överhäng lär försvinna när Bain säljer sina kvarvarande 30 procent, och att det lär bli fortsatta förvärv.

Bravidas rapport publiceras klockan 7.30 den 22 februari, med webbsänd rapportpresentation klockan 9.30 (tel 08-50 55 64 74).

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -