NEW YORK
TOG SIG PÅ SLUTET, T-MOBILE STEG PÅ RYKTE, S&P +0,2% (Direkt)

2017-02-17 22:08

STOCKHOLM (Direkt) Efter en lite trevande start i rött hämtade sig USA-börserna för att tillslut stänga fredagen lätt på plus. En vändning i bank bidrog tillsammans med defensivt till den sena optimismen inför långhelgen.

Dow Jones stängde vid den oförändrade nivån 20.624. S&P 500 ökade 0,2 procent till 2.351. Det breda indexet har inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite ökade 0,4 procent till 5.838.

"Det lär vara lika svårt och komplicerat att få igenom skattereformer som det blir att upphäva Obamacare, varför marknaden kan komma att tänka om gällande tidpunkten för implementeringen av skattereformen", sade Art Hogan, chefmarknadsstrateg vid Wunderlich Equity Capital i New York, till Reuters.

"Avsaknaden av tung makrodata samt att det lackar mot långhelg inför Presidents Day på måndag lär hålla investerare borta från att ta nya positioner. Vidare kommer nog volymen bli låg. Jag tror på sidledes handel", sade Art Hogan vidare.

Bank, som har utklassat andra sektorer i den så kallade "Trump-traden" var initialt den sämst presterande sektorn. Bank of America, som är upp drygt 9 procent sedan årsskiftet, stängde lätt på minus efter att ha startat drygt 1 procent ned.

Att olja samt basmetaller sjönk brett spred sig till energiaktier som drabbades av säljare. Svag kinadata på morgonen bidrog till säljtrycket, koppar var ned nära 1 procent. Kina är världens största konsument av just koppar. Oljejättarna Exxon och Chevron sjönk cirka 0,5 procent vardera medan Freeport-McMoran var ned 1 procent.

Bättre gick det för Kraft Heinz som rusade drygt 10 procent. Livsmedelsbolaget, känt för sin ketchup och delägt av Warren Buffetts Berkshire Hathaway, bekräftar att det lagt fram ett förslag till Unilever om att skapa en kombinerad koncern. Unilever har avvisat inviten, men Kraft Heinz säger att det ändå kommer försöka att få till en affär. Enligt Financial Times är budet värt 112 miljarder pund, motsvarande 1.230 miljarder kronor. Mondelez, som ryktats vara ett uppköpsobjekt för Kraft Heinz, sjönk 1,7 procent.

T-Mobile ökade över 5 procent på uppgifter om att Softbank vill ge upp kontrollen över Sprint, som de är huvudägare i, för att slå samman de två operatörerna.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 2 punkter till 2,42 procent.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -