SPARANDE
MISSBRUK MED TJÄNSTEPENSIONER SPÅS BLI VANLIGARE (Direkt)

2017-01-18 16:24

STOCKHOLM (Direkt) Flera bedömare vill se åtgärder mot missbruket där människor medvetet väljer att ta ut sin tjänstepension under kort tid för att därefter dryga ut sin allmänna pension med bostadstillägg för pensionärer eller andra delar av samhällets ekonomiska grundskydd.

"Jag är ganska säker på att informationen kommer att sprida sig och att folk kommer att agera på det incitamentet mer i framtiden. Det är trots allt ett väldigt förmånligt upplägg för många som har låga inkomster", sade nationalekonomen Johannes Hagen vid ett SNS-seminarium kring hans rapport om utbetalningstider i tjänstepensionssystemet.

"Man kan ha relativt höga inkomster och ändå vara berättigad till bostadstillägg när tjänstepensionen tar slut", pekade Johannes Hagen på.

Forskaren får medhåll av företrädare för flera pensionsbolag. Staffan Ström, pensionsekonom vid Alecta, konstaterar att det kan vara fördelaktigt för en individ att ta ut all tjänstepension på kort tid och sedan fylla på sin ekonomi med bostadsbidrag.

"Men det blir ju dyrt för samhället. Det är därför det är så viktigt att regelverken är schysst utformade så att man inte kan skjuta över ett stort ansvar för sin privatekonomi på samhället", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Alecta-ekonomen anser att det är klokt att titta på ifall det är så att denna möjlighet används i spekulativt syfte. Samtidigt konstaterar han att den som väljer att agera på detta vis tar en risk.

"Ifall man i dag fattar ett beslut utifrån hur dagens villkor för bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd ser ut så är det ju inte säkert att det kommer att se ut så när tjänstepensionen tar slut. Så där spekulerar man ju lite grand kring politiska beslut", konstaterar han.

Dan Adolphsson, trygghetsekonom vid AMF Pension, anser att Pensionsmyndigheten borde följa upp frågan.

"Jag kommer i kontakt med pensionärer som tar ut sin tjänstepension på kort tid för att de vet att de kommer att bli berättigade till bostadstillägg några år senare. Det är inte speciellt vanligt, men det förekommer", sade han vid seminariet.

"Det är framförallt för de som har låga inkomster som det här är aktuellt. Jag tycker att lagstiftaren bör vara intresserad av den här företeelsen. Pensionsmyndigheten borde följa hur det här sambandet ser ut över tid. Det gör man inte i dag", säger AMF-ekonomen till Nyhetsbyrån Direkt.

I valet mellan att ta ut sin tjänstepension under resten av livet eller under en begränsad period har andelen tidsbegränsade utbetalningar ökat under de senaste åren, enligt forskningsrapporten från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Vilket egenintresse har pensionsbolagen av att uttagstiderna går i riktning mot livsvarighet, med tanke på att bolagen då får förvalta kapital under längre tid än om pensionspengarna tas ut under kortare tid?

"Jag vågar påstå att för oss på AMF så spelar det inte så stor roll. Vi ägs av arbetsmarknadens parter - Svenskt Näringsliv och LO. Vi ser oss inte så mycket som en marknadsaktör utan snarare som en samhällsaktör", säger Dan Adolphsson.

Vidare lyfter han fram att det finns en förväntan både från arbetsmarknadens parter och från staten att tjänstepension ska vara en försäkring mot "långlevnadsrisken".

Frågan kommer att komma tillbaka till pensionsbolagen som en bumerang ifall det visar sig att väldigt många väljer kort utbetalning, tror han.

Även Staffan Ström på Alecta framhåller att de flesta tjänstepensionsbolag är kundägda.

"Då är det ju kundkollektivet som blir rikare tillsammans. Så i de flesta fall tycker jag inte att det finns någon stor motsättning där", säger han.

"Det viktigaste är att leverera nytta så att de som betalar för tjänstepensionen tycker att det ger mesta möjliga pension för pengarna. Det är därför det är viktigt att titta på olika scenarier. Lever man länge är det ju en jättebra individuell affär att ha en livslång pension", framhåller Alecta-ekonomen.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -