RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARCOMEBACK OCH PUNDTAPP PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2017-01-18 16:27

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna steg överlag under onsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Börserna var blandade medan oljan sjönk tillbaka med Brent under 55-nivån.

På valutamarknaden har dollarn och pundet varit i förarsätet i början av veckan. Dollarn tappade överlag på tisdagen, bland annat i spåren av Donald Trumps kommenterar om en alltför stark dollar, men återhämtade sig under onsdagen. Pundet gick motsatt väg.

USA-räntorna steg, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp till 2,36 procent. Data kom sammantaget in relativt nära förväntningarna. KPI steg precis som väntat i december, med årstakten upp till 2,1 från 1,7 procent, högsta nivån sedan juni 2014, bland annat på grund av högre bensinpriser. Kärninflationen steg till 2,2 från 2,1 procent.

"Den samlade bilden är att inflationen accelererar. Vi ser en brett baserad, dämpad uppgång i priserna. Fed kommer att vara tillfreds", sade Tom Simons på Jefferies till Bloomberg News.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade att han väntar sig att inflationen ska stiga gradvis men att en fortsatt stark, eller än starkare, dollar kan innebära en motvind för pristrycket.

Industriproduktionen i USA steg 0,8 procent i december, väntat var +0,6, men november drogs ned till -0,7 procent från tidigare -0,4. Produktionen i tillverkningsindustrin ökade 0,2 procent, väntat 0,4.

Senare under onsdagen väntades Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book. Nästa FOMC-möte hålls i slutet av månaden men förväntningarna är lågt ställda om att Fed ska agera igen redan nu. Medianprognosen (bland Fed-ledamöterna) pekar mot tre höjningar i år och utsikterna för om det blir verklighet kan klarna i takt med att Donald Trumps policyplaner blir tydligare efter hans tillträde på fredagen.

Närmast väntar ECB-möte på torsdagen, där rådet antas ha kvar sin hållning med förlängda, men nedtrappade, tillgångsköp i år. Fokus ligger mer på i vilken mån ECB-chefen Mario Draghi vid pressträffen ger erkännande till bättre sentimentsdata och högre inflation.

Bank of America/Merrill Lynch tror att Mario Draghi kommer att försöka låta så tråkig som möjligt för att inte skapa för mycket förväntningar om mer policyändringar i närtid.

"Varje avvikelse från decemberbudskapet vad gäller inflationsutsikterna och/eller ytterligare förseningar i implementeringen av de nya QE-parametrarna kan skapa utrymme för" obligationsräntorna att stiga, skrev BofAML i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Det definitiva KPI-utfallet för EMU bekräftade den preliminära uppgången till 1,1 procent i december från 0,6 procent i november, där livsmedels- och energipriserna bidrog. Kärninflationen steg till 0,9 från 0,8 procent

Pundet stärktes kraftigt i samband med premiärminister Theresa Mays anförande om Breixtplanerna på tisdagen, men tappade en del av den rörelsen under onsdagen, ned mot 1:23-nivån mot dollarn efter att ha toppat på 1:2416.

Marknaderna tog fasta på bland annat en relativt pragmatisk inställning och att parlamentet ska få godkänna det färdigförhandlade avtalet, vilket skulle kunna minska risken för en alltför "hård" Brexit. Larry Hatheway på GAM Group noterade att budskapet tagits emot relativt väl eftersom det sökte lösningar snarare än konfrontation, men att det fortsatt finns stor osäkerhet om vart samtalen kommer att leda.

"Jag tror inte att det är troligt med uthålliga rallyn i pundet. Min känsla är att vi kommer att utmana 1:20-nivån inom en inte alltför avlägsen tid, och 1:15 är inte otänkbart", sade han till Reuters.

Brittiska jobbdata visade på minskat antalet arbetslösa medan arbetslöshetsnivån som väntat låg kvar på 4,8 procent.

Löneökningarna i privat sektor (exklusive bonus) uppgick till 3,0 procent, upp från 2,8 procent föregående månad.

Unicredit noterade att reallöneökningarna minskar då uppgången i inflationen överskridit löneökningarna, men än så länge har det varit bättre än väntat. Det är viktigt eftersom ett av de främsta skälen till att Bank of England förväntar sig att ekonomin ska bromsa i år är på grund av dämpade realinkomster och minskad uppgång i den privata konsumtionen.

"Om lönetillväxten skulle accelerera så skulle det stärka argumenten för hökarna inom policykommittén, men med så mycket osäkerhet framöver så kommer kommittén säkerligen att behålla sin avvaktande hållning åtminstone några månader till", skrev Unicredit.

Data från Kina visade att priserna på nya bostäder steg i 46 av 70 städer i december, ner från 55 i november. Det var den lägsta andelen städer som rapporterade stigande priser på elva månader, vilket antyder att åtgärderna mot den potentiella bostadsbubblan börjar få effekt.

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan sammantaget tappade 4 öre till 8:92 mot dollarn och 3 öre till 9:53 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -