NEW YORK
BANK STEG MED RÄNTAN, URANPRODUCENT RASADE, S&P +0,2% (Direkt)

2017-01-18 22:05

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna gjorde inte mycket väsen av sig i onsdagshandeln som stängde lätt på plus efter ett hyfsat avslut. Rörelser syntes i rapporterande banker samt konsumentaktier medan en vinstvarning sänkte ett uranbolag.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex ned 0,1 procent till nivån 19.804. S&P 500 steg 0,2 procent till 2.271 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,3 procent till 5.555.

"Jag tror att aktiemarknaden kommer gå sidledes fram till att rapporterna börjar strömma in. Vi har precis lämnat 2016 bakom oss och det känns som att vinden i seglen mojnat lite. Det är svårt för marknaden att gå högre när alla redan är så positiva", sade Mike Antonelli, aktiemäklare vid RW Baird, till Bloomberg News.

Bästa sektor inom det breda S&P500 var finans som sannolikt fick bränsle av stigande långräntor. Bland annat steg Bank of America över 2 procent. På makrofronten visade data att amerikanskt KPI steg för femte månaden i följd i december, vilket kan ha ökat argumenten för att inflationen fått fäste. Nivån är den högsta sedan juni 2014, bland annat på grund av högre bensinpriser.

De rapporterande bankerna handlades upp något i förhandeln men stängde sedan i rött. Både Goldman Sachs och Citigroup levererade vinster som var högre än väntat i spåren av goda resultat från obligationshandel vilket dock inte räckte för marknaden.

Svagt gick istället konsumentrelaterat efter en sänkt prognos från Target, som sjönk 4 procent. Detaljhandlaren lyfte fram svag julförsäljning som orsak till den sänkta prognosen. Närbesläktade Wal-Mart var ned knappa procenten.

"Det vi sett från retail har inte varit vackert. Individuella aktier kommer sannolikt fortsatt att influera den bredare sektorn", sade Mohannad Aama, chef vid Beam Capital, till Marketwatch.

Vidare rasade Cemeco 19 procent sedan en av världens största uranproducenter aviserat att 10 procent av personalen får gå i spåren av en fortsatt svag marknad. Aktien är dock upp nära 80 procent på kort tid men långt från toppen som sattes kring 2007. Företaget spår en förlust för helåret 2016 vilket kan jämföras med en förväntad vinst om 67 kanadensiska cent per aktie. Priset på uran föll med 41 procent under 2016. Lundin-ägda Denison Mines drogs med i fallet och tappade 12 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 9 punkter till 2,42 procent.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Walmart - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -