SVERIGE
HÖGA HUSPRISER OCH SKULDER INNEBÄR RISKER - ROGOFF (Direkt)

2017-01-17 15:32

STOCKHOLM (Direkt) De höga svenska huspriserna och hushållens växande skulder innebär risker, enligt ekonomiprofessorn Kenneth Rogoff vid Harvarduniversitetet som tidigare har skrivit boken "This time is different" om skuldkriser.

Sverige har i dag relativt låg statsskuld, men växande privata skulder som hittills inte har resulterat i en krasch.

Är Sverige annorlunda den här gången?

"Det finns risker. Det är alltid svårt att veta var jämvikten ligger när man tittar på exempellösa trender över låga realräntor och höga bostadspriser", sade Kenneth Rogoff till Nyhetsbyrån Direkt vid Skagen Fonders nyårskonferens 2017.

"Vidare har svenskar en hög andel lån med kort löptid. Där innebär en sårbarhet", tillade ekonomiprofessorn.

Sveriges privata skuldsättning slår dock inte lika hårt mot den finansiella sektorn eftersom man i Sverige inte kan "vandra i väg" från sina bostadslån som i andra länder, konstaterade Kenneth Rogoff.

Han pekade även på att de reala räntorna har varit mycket låga på senare tid, vilket gör att man kan finansiera större lån och därmed ha råd med höga bostadspriser.

"Räntorna är låga eftersom om ett land höjer sina räntor kommer investerare att köpa landets obligationer, vilket får landets växelkurs att stiga kraftigt. Det är otrevligt", sade han och uppgav att en centralbank som Riksbanken därmed inte har så mycket möjlighet att avvika.

Marknaden räknar enligt ekonomiprofessorn med att de globala räntorna kommer att vara låga under mycket lång tid.

"Jag kom just från American Economic Association där det finns många rapporter kring detta. De förde fram idén att de globala reala räntorna med 95 procents konfidensintervall kommer att ligga i intervallet -4 procent till 0 procent under de kommande fem åren", sade Kenneth Rogoff under sitt anförande.

"Det är slående. Om man tror på detta kommer huspriserna att vara mycket höga. Min syn att räntorna snarare kommer att stiga går emot konsensus", noterade han.

Kenneth Rogoffs teoretiska modell om en "superskuldcykel" som tynger ekonomin är ett alternativ till teorin om långvarig stagnation (secular stagnation) som bland annat har förts fram av ekonomiprofessor Larry Summers, som var USA:s finansminister 1999-2001 under president Bill Clintons tid och som har varit rådgivare åt president Barack Obama.

"Om du frågar min vän och kollega Larry Summers om skulderna och huspriserna är för höga skulle han antagligen säga att eftersom han förväntar sig att realräntorna kommer att förbli mycket låga, eller negativa, så långt ögat kan nå så ser skulderna inte farliga ut", uppgav Kenneth Rogoff.

Superskuldcykel-modellen, som är mer konjunkturell, pekar ut finanskrisen 2008 som en stark förklaringsfaktor till den relativt svaga ekonomiska utvecklingen på senare år.

Finns det en risk att din modell om en superskuldcykel missar strukturella förändringar i ekonomin?

"Visst finns det strukturella förändringar i ekonomin - det finns det alltid. Frågan är om vi kan prognostisera att den ekonomiska tillväxten kommer att vara mycket låg under decennier framöver bara för att vi har haft en inbromsning nu. Jag tror inte det. Jag tycker inte att vi är bra på att göra prognoser på lång sikt", sade Kenneth Rogoff.

Han pekade på att produktiviteten kan svänga kraftigt mellan olika decennier utan koppling till hur den såg ut decenniet före.

"Dessutom vet vi att vi mäter BNP mycket dåligt. Så jag är skeptisk när någon självsäkert extrapolerar utvecklingen decennier framåt - särskilt när vi har haft en finanskris som fördunklar saker och ting så mycket", sade han.

De globala räntorna har sjunkit under flera decennier - inte bara sedan finanskrisen 2008?

"Jag tror att det beror på många faktorer, varav vissa kommer att bestå medan vissa inte kommer att göra det", svarade Kenneth Rogoff.

Han tror att inflationen kommer att vara hög i USA under Donald Trumps första mandatperiod och att inflationsförväntningarna i slutänden kommer att komma ikapp. Det kan lyfta ränteläget.

"Jag tror även att den ekonomiska tillväxten kommer att öka något och att det kommer att leda till högre räntor", uppgav ekonomiprofessorn.

"Sedan har det funnits en stor negativ riskpremie i långa räntor som jag tror kommer att vara mycket mindre i en värld med Donald Trump", sade Kenneth Rogoff som väntar sig ett högre räntepåslag för amerikanska statspapper på grund av osäkerhet och volatilitet kring den tillträdande presidenten.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -