SKINGSLEY
CB STÖDJANDE FÖR BRA UTVECKLING PÅ BETALMARKNAD (Direkt)

2017-01-17 15:45

STOCKHOLM (Direkt) Centralbanker har en viktig roll när det gäller utvecklingen på betalmarknaden, det centralbanker gör och inte gör avgör hur snabbt och på vilket sätt det finansiella systemet förnyas.

Det sade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i Davos på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande.

"Centralbanker har ett ansvar för att det finansiella systemet är stabilt samtidigt som det behöver tillåtas vara innovativt. Det handlar alltså om att försöka hitta lagom balans vad gäller regleringar, men också om att agera för att understödja en bra utveckling", sade hon.

Cecilia Skingsley hänvisade till utvecklingen för Swish som ett exempel där Riksbanken uppmuntrat till utveckling på betalmarknaden. Swish möjliggör mobila betalningar mellan personer dygnet runt alla dagar, men för att kunna göra betalningar mellan konton i olika banker krävs att pengar förr eller senare flyttas mellan bankernas konton i centralbanken.

"Genom att Riksbanken inrättade ett konto i sitt betalningssystem för just detta ändamål så kan Swish-betalningar mellan människor med konton i olika banker ske säkert även på kvällar och helger", sade hon, och noterade att detta var ett exempel på att centralbankernas sätt att främja innovation måste anpassas efter situationen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -