STORBRIT
FÅR EJ EN BÄTTRE UPPGÖRELSE UTANFÖR EU - MUSCAT (Direkt)

2017-01-11 15:30

BRYSSEL (Direkt) Storbritannien kan inte få en uppgörelse med resten av EU som är bättre än det nuvarande medlemskapet.

Det sade Maltas premiärminister Joseph Muscat på onsdagen, vid en presskonferens i Valletta i samband med att Malta tar över som EU:s ordförandeland detta halvår.

"Vi vill ha en rättvis uppgörelse med Storbritannien. Men jag kan inte se framför mig någon överenskommelse som är bättre än den nuvarande situationen", sade han.

Sällan eller aldrig hade han varit med om diskussioner där de övriga 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer är så enade som i Brexit-frågan, sade Joseph Muscat.

"De 27 medlemsländerna har i stort sett samma ståndpunkt. Jag ser inte framför mig att någon bryter enigheten under förhandlingarna", sade han.

Även om det blir EU-kommissionen som ska sköta de praktiska förhandlingarna med Storbritannien så kommer viktiga frågor att återgå till de 27 EU-länderna för avgörande beslut. Precis så skedde vid förhandlingarna med Grekland om räddningspaketet ifjol, sade han.

EU-kommissionen besökte Malta på onsdagen. Dess ordförande Jean-Claude Juncker sade vid samma presskonferens att det vore ett misstag att betrakta Brexit som början till slutet för EU.

Han avböjde att kommentera den franske presidentkandidaten Emmanuel Macrons uttalande på tisdagen om att euron kanske inte finns om tio år utan reformer.

Jean-Claude Juncker sade att reformarbete pågår genom den så kallade fem presidenters rapport.

"Men det handlar inte om eurons omedelbara överlevnad utan om ett bättre liv på medellång sikt", sade Jean-Claude Juncker.

Om den allt starkare populismen i många länder sade Joseph Muscat att den beror på brister i den ekonomiska politiken, som fördelning av välståndet.

"Folk som röstar på extremister ställer de rätta frågorna. Extremisterna ger fel svar, men de är de enda som ger svar", sade han.

Under Maltas halvår som ordförande för EU hoppas Joseph Muscat bland annat gör framsteg med bördefördelningen av asylsökande mellan EU-länderna, geoblockering och förbättra den digitala inre marknaden.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -