AFRICA OIL
RESULTAT ERUT INNAN UTGÅNGEN AV JANUARI - VD (Direkt)

2017-01-10 12:20

STOCKHOLM (Direkt) Borrningsresultatet av den kenyanska Erut-brunnen väntas innan utgången av innevarande månad.

Det säger Africa Oils vd Keith Hill i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi borde ha resultaten mot slutet av månaden", säger han.

Keith Hill tonar ned de uppgifter som cirkulerar på sociala medier, via ett tv-klipp, där en kenyansk kabinettsekreterare säger att det redan noterats "bra resultat" kring Erut-borrningen.

"Det är för tidigt att säga något, varken åt det ena eller det andra hållet, eftersom vi fortfarande borrar och vi har inte sett loggarna ännu. Det skulle vara vilseledande att säga något annat, då vi måste se loggarna först. Det har hänt tidigare att vi haft uppmuntrande indikationer och sen har vi ändå borrat torrt till slut", säger Africa Oil-chefen.

Vidare på borrningsfronten väntas utvärderingsborrningarna Amosing i februari och Ngamia i mars, medan prospekteringsborrningen Etete påbörjas i april, låter vd:n förstå.

Keith Hill menar att det är troligt att bolagets 2C-reserver kommer att lyftas från nuvarande 766 miljoner fat till över 1 miljard mot slutet av året.

"Jag tror att det är sannolikt att vi kommer över tröskeln om 1 miljard fat i slutet av 2017", säger han.

Den första kenyanska oljeproduktionen bedöms ske i april i år med runt 2.000 fat per dag och kommer att transporteras med hjälpar av lastbilar. Det är ungefär samma besked som tidigare.

Investeringsutgifterna, capex, för Lundin-bolaget under 2017 bedöms till cirka 60 miljoner dollar baserat på grundantagandet om 4 brunnar i år, enligt vd:n.

Africa Oil har tillräckligt stor kassa för att vara självfinansierande ända fram till den fullskaliga produktionen 2021, enligt Keith Hill. Dock tror han att bolaget är sålt innan dess.

"Även om vi skulle vilja vara självständiga tror jag det kan bli svårt, eftersom vi skulle bli ett väldigt attraktivt förvärvsobjekt mot slutet av 2017 eller första halvan av 2018. Detta givet att vi utvecklas enligt plan och om oljepriset stiger ytterligare", säger Keith Hill och menar att förvärvstemperaturen generellt är på väg upp i oljesektorn.

Beträffande oljepriset tror han att det bara finns en riktning för priset för närvarande, och det är uppåt.

"Allt över 50 dollar per fat är bra för oss, och allt över 70 är riktigt bra. Jag tror vi har 70 dollar mot slutet av 2017", säger han apropå oljeprisets utveckling.

Gällande finansieringen av pipelinen från South Lokichar till hamnstaden Lamu finns alltjämt av olika scenarier - allt från att bolaget ska betala sin andel på 25 procent av pipelinen till inget alls av den beräknade totala kostnaden om cirka 2,2 miljarder dollar.

"Jag tror ändå vi kan komma ned till 10-15 procent. Det lär finnas intressenter som vill köpa in sig i pipelinen".

Keith Hill har dock inte gett upp hoppet om en gemensam pipelineutbyggnad mellan Uganda och Kenya. Dock är det troligaste utfallet en enskild kenyansk pipeline, enligt vd.

Måndagens affär där den franska oljejätten Total köper in sig i Tullow Oils ugandiska tillgångar välkomnar Lundin-chefen:

"Det är bra för oss. Det gör att trycket på Tullows balansräkning minskar och nu blir fokuset tydligare på Kenya från Tullows sida, vilket gynnar oss".

På förvärvsfronten har intressebolaget Africa Energy, som Africa Oil kontrollerar till betydande del, varit tämligen aktiv under senare tid - och fler förvärv lär följa enligt Lundin-chefen:

"Bli inte överraskad om vi kommer med några fler affärer snart".

Keith Hill tycker att värderingen av Africa Oil är snålt tilltagen och tror att den åtminstone kan dubblas framöver.

"Tittar man på våra siffror och om folk verkligen får upp ögonen för våra tillgångar, samtidigt som oljepriset stabiliseras, så kan aktien lätt fördubblas".

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Africa Oil Corp. - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -