På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

DORO
EO-POSTER OCH CARE BAKOM VINSTVARNING - TF SO (Direkt)

2016-12-08 12:23

STOCKHOLM (Direkt) Omstruktureringsposter och en svag utveckling för Doro Care uppges som bakomliggande faktorer till Doros sänkta prognos för helåret 2016. Torsdagens vinstvarning är Doros andra för året.

"Rörelseresultatet, inklusive engångseffekter avseende omstruktureringskostnader för helåret 2016, förväntas uppgå till 40-50 miljoner kronor", skriver bolaget i sin sänkta prognos. Den tidigare formuleringen låg vid "ett något lägre rörelseresultat än utfallet för 2015" som kom in på 95 miljoner kronor.

"Lite mer än hälften av skillnaden mellan det förväntade resultatet i år och 2015 är omstruktureringskostnader som vi gör för att anpassa bolaget för framtiden. De andra delarna är de tendenser som vi redan har kommunicerat i andra och tredje kvartalet, framförallt relaterat till Doro Care som inte utvecklats som vi hade förväntat oss i samband med övertagandet av SKL-avtalet", säger Doros tillförordnade styrelseordförande Johan Andsjö till Nyhetsbyrån Direkt.

Doros förväntningar på den underliggande tillväxten har dock inte förändrat sig.

"Bolaget fortsätter att växa och det förväntar vi oss fortfarande", säger Johan Andsjö.

Hur ser visibiliteten ut framåt i tiden?

"Vi har en tydlig visibilitet för resten av året och en bra insikt i vad som kommer nästa år. I övrigt håller vi på att förbereda bolaget för närmare integration av hårdvara och tjänster och då är det nödvändigt att göra vissa omstruktureringar", säger Johan Andsjö.

Från analytikerhåll låg Redeye och Remiums estimat för Doros rörelseresultat i ett intervall mellan 76-78 miljoner kronor inför vinstvarningen.

Om omstruktureringsposterna på cirka 21 miljoner kronor för det fjärde kvartalet backas från bolagets uppdaterade prognos skulle resultatet för året landa på 61-71 miljoner kronor och alltså inte ge en fullständig förklaring till resultatavvikelsen.

Johan Andsjö vill inte gå in på hur omstruktureringskostnaderna som kommer att belasta det fjärde kvartalet fördelar sig mellan det planerade vd-bytet, stängningen av ett FoU-kontor i Frankrike och viss personaloptimering i Sverige.

Enligt Doros finansiella mål ska den årliga tillväxten ligga på 20 procent med en långsiktig rörelsemarginal på 10 procent. Utifrån den uppdaterade prognosen för 2016 ser det förmodade utfallet för året dock inte ens ut att komma i närheten av dessa nivåer.

Vid utgångspunkt från Doros uppdaterade prognos för rörelseresultatet 2016 och ett snitt av Redeye och Remiums estimat på försäljningen före vinstvarningen skulle det ge en marginal i ett intervall mellan 2,0-2,5 procent. Även om omsättningen skulle komma in under de båda analyshusens förväntningar skulle utfallet ändå ligga klart under marginalmålet. Givet att bolagets prognos på försäljningen för 2016 håller, om en högre försäljning 2016 jämfört med 2015, skulle marginalen fortsatt inte nå målet och inte ligga högre än 2,2-2,7 procent.

Behöver de finansiella målen ses över?

"Jag kan konstatera att bolaget fortsätter att växa, orderingången är stark och vi levererar fortsatt lönsamhet och kassaflöden. Där står vi i dag. Huruvida vi ska förändra bolagets målsättning framöver är frågor som vi får ta i nästa skede", säger Johan Andsjö.

Doro-aktien faller med 13 procent efter vinstvarningen.

Magnus Bernet +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


DORO - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -