RÄNTOR/VALUTOR
USD, USA-RÄNTOR VÄNDE NEDÅT PÅ MÅNDAGSKVÄLLEN (Direkt)

2016-12-06 06:16

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska statpappersräntor vände nedåt efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn har samtidigt försvagats mot såväl euron som japanska yen.

Tidigare på hade USA-räntorna stigit i ett överraskande positivt riskklimat, trots att Italiens premiärminister Matteo Renzi åkt på ett hårt bakslag i söndagens folkomröstning om förändringar i författningen. Ett överraskande starkt ISM-index för tjänstesektorn i november, 57,2 (högsta sedan oktober 2015) bidrog också, tillfälligt, till att pressa upp USA-räntorna, men strax därefter vände utvecklingen.

Enligt Wall Street Journal var vändningen i USA-räntorna ytterligare ett tecken på att investerare ser amerikanska obligationer som köpvärda när tioårsräntan närmar sig 2,50 procent. En nära rekordstor skillnad mellan amerikanska och tyska tioårsräntor bidrog också till att locka köpare.

Fedchefen i St Louis, James Bullard, blev sist ut av Fedledamöterna att tala före den tysta perioden inför FOMC-mötet den 13-14 december. Han sade att en räntehöjning i december skulle vara ett "mycket rimligt alternativ", men han vill avvakta till mötet innan han fattar sitt slutgiltiga beslut i frågan.

"Helt uppenbart räknar marknaderna med att vi ska gå (höja räntan) i detta läge, så vi får se när vi verkligen är där. Och vi får se vad ordföranden vill göra. Men det verkar rimligt just nu", sade han.

James Bullard, som röstar i FOMC i år, håller dock fast vid att räntan bara behöver höjas en gång för att nå en lämplig nivå.

I Italien bad president Sergio Mattarella, som väntat, premiärminister Matteo Renzi att skjuta upp sin avgång i avvaktan på att parlamentet ska godkänna budgeten för 2017.

Presidenten väntas därefter avslå krav på ett tidigt nyval och i stället försöka tillsätta en teknokrat att leda landet till nästa ordinarie val 2018, tänkbara kandidater är finansminister Pier Paolo Padoan och ordföranden i senaten, Pietro Grasso.

I Frankrike meddelade vidare premiärminister Manuel Valls att han kommer att försöka bli vänsterns kandidat i nästa års presidentval. Han kommer därför att lämna sin post på tisdagen.

Eurogruppen beslutade vidare på måndagskvällen om kortsiktiga skuldlättnader för Grekland genom att justera räntorna på landets lån. Frågan om större, medelfristiga skuldlättnader kommer att diskuteras först efter räddningsprogrammets slut i mitten av 2018.

På eftermiddagens USA-agenda märks handelsbalans för oktober samt definitiva produktivitetsdata för tredje kvartalet, klockan 14.30, och industriorderdata för oktober, klockan 16.00.

Asiatiska börser handlas överlag något uppåt så här långt på tisdagen, och tar därmed tillbaka måndagens nedgångar som främst drev av oro för volatilitet efter den italienska folkomröstningen.

"Investerare skakade av sig anti-etablissemangsbudskapen från den italienska folkomröstningen och drev aktiepriserna högre. Uppmärksamheten riktas nu mot Feds räntebeslut nästa vecka, det sista schemalagda större riskeventet för i år", sade Michael McCarthy, chefsstrateg vid CMC Markets i Sydney, till Bloomberg News.

Reserve bank of Australia lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 1,50 procent efter dagens policymöte. RBA-chefen Philip Howe konstaterade i ett uttalande att inflationen väntas förbli låg en tid, men en låg ränta hjälper ekonomin att göra nödvändiga anpassningar.

Australiendollarn reagerade inte nämnvärt på räntebeskedet, men obligationsräntorna steg något i längre löptider.

Tisdagens Europaagenda bjuder på tyska industriorderdata för oktober, klockan 8.00 och definitiv euro-BNP för tredje kvartalet, klockan 11.00. Norges Bank ska vidare publicera sin regionala nätverksrapport klockan 10.00.

I Sverige ska SCB redovisa EU/euro-sympatierna i november, klockan 9.30, och vice riksbankschefen Martin Flodén talar nytt klockan 10.45. Han ska prata om minusräntans effekter och hur länge den varar, men Riksbanken publicerar inget förskrivet anförande.

               tisdag 6.15 (måndag kl 16.15)
              ================================
USD/SEK    9:1260  (9:1450)  EUR/USD    1:0756  (1:0735)
EUR/SEK    9:8154  (9:8173)  USD/JPY    113:81  (114:63)
Jp obl 2    -0,18   (-0,18)  Jp obl 10    0,05    (0,04)
Ty obl 2    -0,70   (-0,69)  Ty obl 10    0,33    (0,37)
US obl 2     1,12    (1,14)  US obl 10    2,39    (2,44)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -