RÄNTOR/VALUTOR
ITALIENSKA RÄNTOR NED, NÅGOT STARKARE DOLLAR (Direkt)

2016-12-06 16:32

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visade en blandad utveckling på tisdagen, medan dollarn stärktes något. Europabörserna steg samtidigt som oljan sjönk tillbaka något efter fem dagars kontinuerlig uppgång i spåren av Opec-mötet.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter upp, medan franska sjönk svagt. Italienska räntor var 3-4 punkter ned med tioåringen på 1,96 procent, efter att ha toppat på 2,06 procent på måndagen.

Marknadsreaktionerna var alltså fortsatt relativt positiva i spåren av den italienska folkomröstningen i söndags.

President Sergio Mattarella har bett premiärminister Matteo Renzi att skjuta upp sin avgång i avvaktan på att parlamentet ska godkänna budgeten för 2017. Därefter väntas uppdrag för ny regeringsbildning.

Fokus i närtid ligger på utvecklingen för bankerna, och då i synnerhet Monte dei Paschi som försöker ta in nytt kapital. Förväntningarna om att ett snabbt nyval kan undvikas i Italien och att ECB ska ha Italien i åtanke vid torsdagens rådmöte har gett stöd för italienska räntor i synnerhet.

"Resultatet i omröstningen kan sätta tryck på ECB att inte dra ned på QE-programmet utan förlänga det för ytterligare sex månader (i dess nuvarande form)", sade Benjamin Schröder på ING till Reuters.

I Bloomberg News prognosenkät bland 53 bedömare spår 64 procent att ECB förlänger det nuvarande QE-programmet i nuvarande takt (80 miljarder euro per månad) medan 15 procent spår en förlängning men en nedtrappning ("tapering").

Ingen tror på en sänkning av refiräntan eller depositräntan, för närvarande på 0,00 respektive -0,40 procent.

En stor majoritet tror samtidigt att ECB ändrar parametrarna för QE-programmet så att det tillåter en högre andel köp från en utgivare eller ett värdepapper. En del tror också att de tar bort begränsningen för att inte köpa under depositräntan, vilket ökar paletten att köpa från.

ECB publicerar på torsdagen även nya prognoser. Enligt tisdagens statistik ökade BNP med 0,3 procent i det tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, i linje med det preliminära utfallet och samma som andra kvartalets tillväxt.

Den tyska industrin visade samtidigt en bra start på det fjärde kvartalet. Orderingången steg 4,9 procent jämfört med föregående månad, väntat var +0,6 procent, där framförallt inhemska order men även exporten utanför EMU drog uppåt.

Commerzbank noterade att en så stark uppgång brukar vara relaterad till en kraftig ökning i volatila sektorer som flyg och fartyg, men att detta inte tycks vara fallet denna gång. Exklusive "bulkorder" var uppgången 4,3 procent.

"Dagens utfall bekräftar därmed den klara förbättringen i sentimentsindikatorer. Såväl industri-PMI som IFO-index har kommit in högre på senare tid. Med så här starka order så pekar alla data mot en betydligt högre industriproduktion under fjärde kvartalet", skrev Commerzbank, som tillade att effekten dock kan visa sig först i statistiken för november-december.

Pundet har fortsatt att stärkas, till 1:2750 mot dollarn på tisdagen. Förväntningar om att även Högsta domstolen ska tvinga regeringen tillfråga parlamentet om sitt Brexit-beslut, tillsammans med öppningar om att kunna betala för tillträde till den inre marknaden, har gynnat pundet en tid.

"Men det finns mycket osäkerhet om detta och ur den synvinkeln tror jag att pundet åtminstone kommer att få se rätt mycket volatilitet och vara rätt sårbart. Jag ser begränsad uppsida härifrån", sade Jane Foley på Rabobank till Reuters.

USA-räntorna sjönk på måndagen och gick sidledes på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,39 procent. Data över handelsbalans, produktivitet och industriorder kom in relativt nära förväntningarna och gav inget betydande utslag i marknaden.

Fed har sitt nästa FOMC-möte den 13-14 december. James Bullard (St Louis) var sist ut före tysta perioden och sade att han ser en höjning i december som ett "mycket rimligt alternativ". En höjning då är också till fullo inprisad.

Den norska kronan bröt igenom 9-nivån mot euron på tisdagen. Norges Banks regionala företagsenkät visade på något högre produktion de senaste tre månaderna och lite högre väntad tillväxt det kommande halvåret.

"Tillväxten återhämtar sig, men i en mycket dämpad takt och mindre än vad Norges Bank väntat sig. Men med ett kapacitetsutnyttjande som ökar så tror vi att en något långsammare tillväxttakt inte har någon betydande inverkan på deras syn", skrev Nordea i en kommentar.

Svenska räntor steg svagt på onsdagen medan kronan sammantaget stärktes 1 öre till 9:13 mot dollarn och 2 öre till 9:79 mot euron från måndagens nivåer.

Om två veckor håller Riksbanken sitt nästa policymöte. SEB tror fortsatt att de utökar QE-programmet med 30 miljarder kronor men lämnar styrräntan oförändrad. De ser större chans till avslutat QE än sänkt ränta.

"Vi kommer att se över vår prognos efter ECB:s räntebesked på torsdagen och publiceringen av november-KPI. Den bredare Prospera-enkäten med inflationsförväntningarna hos arbetsmarknadens parter kan också påverka utsikterna något", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -