NEW YORK
DEFENSIVT UPP, INVESTERARE TROR PÅ NEDGÅNG, S&P OFÖR (Direkt)

2016-12-02 22:13

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde fredagshandeln kring nollstrecket, vilket var marginellt lägre än var marknaden öppnade.

Defensiva sektorer tog revansch i räntenedgången samtidigt som konjunkturkänsligt gav tillbaka lite av den senaste tidens mindre rally.

Sysselsättningsdata gav en blandad bild av styrkan på arbetsmarknaden vilket fick investerare att försöka bedöma Feds planer på att höja räntan i december.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till nivån 19.170. S&P 500 var oförändrad vid 2.191 och Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 5.255.

"Jobbrapporten kommer nog inte ändra särskilt mycket kring hur investerare ser på ekonomin eller Fed. Samtidigt har börsen stigit på förväntningar om att ekonomin ska stärkas i spåren av framtida politik. Jag tror dock att börsen stigit lite för mycket på för kort tid eftersom det lär ta ett tag innan vi ser utfallet i förbättrade vinster", sade Bruce McCain, chefsstrateg vid Key Private Bank, till Marketwatch.

Jobbrapporten, som var den sista innan nästa räntemöte, var något svagare än väntat med en sysselsättningsökning om 178.000 personer i november jämfört med väntade plus 180.000.

RDQ Economics noterade att momentum i jobbskapandet de senaste tre månaderna knappast har dämpats från takten det senaste året och även utan nedgången i arbetslösheten skulle detta räcka för att "låsa in" en räntehöjning i december.

Amerikanska långräntor och dollar backade något efter rapporten. Den senaste tidens förlorare, defensiva sektorer, tog ledningen inom S&P 500 medan finans, energi och annat konjunkturkänsligt gav tillbaka lite efter att ha gått starkt en tid.

Några av USA:s största förvaltare är skeptiska till den senaste tidens aktierally. Bill Gross, som ansvarar för över 1,7 miljarder dollar vid Janus Capital, sade på torsdagen att fördelarna med de nya finanspolitiska stimulanser sannolikt kommer vara tillfälliga.

Jeffrey Gundlach, vars Doubleline Capital med tillgångar över 106 miljarder dollar, sade till investerare på fredagen att aktiemarknaden toppat och att de ska vara försiktiga i Trump-rallyt.

På söndag väntar tunga politiska "stresstester" för euroområdet och EU, framförallt den italienska folkomröstningen om författningen, men även presidentvalet i Österrike. Ett ja i Italien skulle enligt bedömare kunna avvärja politisk turbulens och ge stöd till banksektorn. Ett nej skulle i stället kunna pressa sektorn ytterligare.

På aktiesidan rönte Starbucks uppmärksamhet sedan kafékedjans vd Howard Schultz avgår och efterträds av Kevin Johnson. Från analytikerhåll hördes att Howard Schultz kan jämföras med hur Steve Jobs var för Apple, "han är Starbucks". Aktien sjönk 2,5 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 6 punkter till 2,39 procent.

Graf S&P500 fredagen 2 december

Källa Infront

Stefan Eklund +46 8 5191 7912

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -