På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOLÅN
BANKERNA MÅSTE AVSLÖJA FINANSIERINGSKOSTNAD (Direkt)

2016-11-14 13:20

STOCKHOLM (Direkt) Bankerna ska inte stressa någon att låna, får inte kräva paketlösningar, måste hjälpa till med en amorteringsplan och måste avslöja mer om hur mycket det finns att förhandla om.

Det beslutade riksdagen i förra veckan för att genomföra EU:s bolånedirektiv från 2014.

Kunden måste få minst en veckas betänketid för att skriva på skuldebrevet. Bankerna får erbjuda bolån i paket med annat, men får inte neka någon bolån för att man inte köper paket och det måste framgå vad varje del kostar.

Socialdemokraterna beskriver det som att banken måste förklara hur bolånet fungerar, hur banken sätter räntan, hur kunden kan påverka och vad banken tjänar.

Moderaterna betonar att konsumenten har ett eget ansvar och har tillsammans med delar av alliansen motsatt sig vad de beskriver som en byråkratisering som kan bli onödigt betungande när finstilta avtal blir så omfattande att ingen rimligen kan ta in allt.

Sedan ett år måste bankerna redovisa vilken ränta andra kunder förhandlat sig till i genomsnitt. Nu måste bankerna också berätta vad de i sin tur betalar, så att det framgår vad det finns att förhandla om oavsett vad andra fått. Det innebär att Sverige går längre än EU kräver. Därmed tvingas bankerna röja affärshemligheter vilket kan skada konkurrensen, hävdar moderaterna.

Konkret hur banken ska visa sin finansieringskostnad är oklart, enligt Bankföreningen. Finsansinspektionen och Konsumentverket kan komma att komplettera med allmänna råd.

Den som förmedlar bolån måste visa prov på kompetens, måste ha tillstånd och ska stå under tillsyn. Den som får provision får inte utge sig för att lämna oberoende rådgivning. Regeringen har inte tagit ställning till ett provisionsförbud, men utesluter inte att återkomma till det.

En ny förmedlarlag, förändringar i den befintliga konsumentkreditlagen och nya föreskrifter från Finansinspektionen träder i kraft den 1 januari 2017. De banker Nyhetsbyrån Direkt frågat vill inte berätta hur förberedelserna går, men uppger att de blir klara i tid.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -