SSAB
STARK RAPPORT 3 KV, MEN OROSMOMENT FINNS - ANALYTIKER (Direkt)

2016-10-28 11:50

STOCKHOLM (Direkt) Ståltillverkaren SSAB inledde fredagens börshandel med en uppgång sedan resultatet för det tredje kvartalet klart överträffat analytikernas genomsnittsförväntningar, men backade därefter gradvis ned rejält under nollstrecket.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är förvånade över den kraftiga kursreaktionen, men ser flera tänkbara förklaringar.

"Rapporten var stark, men guidningen för det fjärde kvartalet var väldigt försiktig", säger Gustaf Hansson, analytiker på Pareto Securities, till Nyhetsbyrån Direkt.

SSAB räknar enligt delårsrapporten med att leveranserna under det fjärde kvartalet ska vara på ungefär samma nivå som i det tredje, men säger också att kundernas förväntningar om priserna i början av nästa år kommer att få stor betydelse för orderingången.

"(Efterfrågan) är oroligt beroende av vad kunderna förväntar sig i det första kvartalet. Om kunderna tror på lägre priser, kommer 'apparent consumption' i slutet av det fjärde kvartalet vara väldigt låg", varnade vd Martin Lindqvist i en intervju med Direkt.

"Det påminner om hur det gick i slutet av förra året, då aktiviteten avtog tvärt", säger Gustaf Hansson.

Ett annat orosmoment är de under sommaren snabbt stigande kolpriserna, vilket dock inte är någon nyhet. Vid förmiddagens resultatpresentation framgick emellertid att resultateffekten av dessa väntas i mindre del i det fjärde kvartalet, och mer i det första kvartalet nästa år.

En annan analytiker, som vill vara anonym, lyfter också fram att i synnerhet utländska investerare förefaller vara osäkra på den upplösning av semesterreserver som påverkade resultatet i det tredje kvartalet.

"Det är typiskt för bolag i Sverige och Finland som har en stor andel anställda i Norden. Kanske har SSAB inte kommunicerat de här effekterna tillräckligt tydligt", säger han.

En tredje analytiker påpekar att bolaget redovisade förlust för affärsområdet Americas, där en mindre vinst väntades. Bolaget guidar för en fortsatt låg grovplåtsefterfrågan i USA och lägre realiserade priser i det fjärde kvartalet.

"Det, i kombination med de högre kostnaderna för kol, oroar nog marknaden", säger han.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 707 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 552 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 5,2 procent, att jämföra med väntade 3,8 procent.

SSAB:s A-aktie öppnade med en uppgång till som mest 30:00 kronor, plus 3,3 procent. Därefter backade aktien stadigt till som lägst 27:30 kronor, ned 6 procent, innan en återhämtning inleddes. Vid 11.45-tiden stod aktien i knappt 28 kronor, ned nästan 4 procent för dagen.

Graf: SSAB A kursutveckling 28 oktober

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -