INWIDO
SKA VÄXA LITE MER ÄN MARKNADEN 2017 - VD (Direkt)

2016-10-24 10:12

STOCKHOLM (Direkt) Inwido ser i dagsläget inga stora förändringar av marknadsbilden 2017 och bolaget tror sig, i linje med sin målsättning, kunna växa något mer än marknaden.

Det säger vd Håkan Jeppsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Hur ser marknadsförutsättningarna ut för 2017?

"I stort sett ser vi egentligen ingen stor förändring utan vi tror på fortsatt viss ryckighet där finanspolitiska beslut kommer att ha en stor betydelse för hur det utvecklas. Vi fick en liten sättning i konsumenternas förtroende, men det har stabiliserats lite under senare delen av det tredje kvartalet", säger Håkan Jeppsson.

Inwido har som mål att växa organiskt mer än marknaden. Hur ser du på möjligheten att göra det 2017?

"Jag tror inte det blir någon dramatisk tillväxt (i marknaden, reds anm) 2017, men det kan säkert bli några procent och det ska vi hänga med på och växa lite mer än det", säger Håkan Jeppsson.

Vad skulle få er att inte växa mer än marknaden?

"Det skulle vara om vi ser att vi inte kan tjäna pengar i de segment som drar mest, som nybyggnation, eftersom vi alltid har lönsamhet före volym", menar vd:n.

Angående det tredje kvartalet säger vd:n att det mesta utvecklades ungefär som bolaget förväntat sig.

"Det som avvek, och som har överraskat oss lite, är den snabba omsvängningen i Sverige där sommaren blev sämre än väntat på framför allt konsumentsidan", säger Håkan Jeppsson.

I Inwidos svenska verksamhet backade nettoomsättningen med 8 procent i det tredje kvartalet.

"Det blev lite för lite omsättning, framför allt halva kvartalet i Sverige. Men om det var en svag start så blev september vår enskilt bästa månad. Det började lite svagt, framför allt neddraget av den svenska verksamheten, men vi fick en stark avslutning så jag är optimistisk för resten av året", säger Håkan Jeppsson.

Utvecklingen i slutet av det tredje kvartalet gav också genklang i lönsamheten. I rapport skriver Inwido att kvartalet avslutades med högre marginaler.

Om du blickar framåt när det gäller Sverige, hur ser det ut?

"Vi är fortfarande i en sorts omställning där vi försöker balansera upp segmenten lite bättre än tidigare där vi jobbat otroligt hårt med att öka konkurrenskraften i industrin men också växa konsumentaffären. Kanske har vi varit lite för selektiva i vissa affärer. Vi tycker fortfarande att lönsamheten är lite väl pressad inom nybyggnation och vi har kanske varit lite för försiktiga. Nu försöker vi öka aktiviteten mot nybygge, men vi vill fortfarande ha en rimlig balans mellan de två segmenten", säger Håkan Jeppsson.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Inwido - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -