BÖRSEN
FPC OCH VERKSTAD I TOPP, HALDEX FALLER, OMXS30 +0,6% (Direkt)

2016-09-28 13:30

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen på plus, men tappade på förmiddagen mark något av uppgången. I topp låg Fingerprint Cards följt av ett antal verkstadsbolag, medan SCA och Swedish Match tyngde.

Utanför storbolagsindex backade Haldex, sedan en av de två budgivarna avstått från att höja sitt bud.

På råvarumarknaden svängde oljepriset i takt med rykten och kommentarer från producentmötet i Algeriet.

Vid 13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.430. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5,6 miljarder kronor. I Paris avancerade motsvarande index 1 procent och i Frankfurt var uppgången 0,7 procent.

Fingerprint Cards tog ledarpositionen i OMXS30 med en uppgång på 2,5 procent. I sektorn steg också Precise Biometrics, upp drygt 5 procent, sedan bolagets algoritm visat sig ingå i Xiamois nya mobiltelefon med ultraljudsbaserade fingeravtrycksavkänning.

Bland de för dagen starkast presterande storbolagsaktierna märktes också flera verkstadsbolag som Assa Abloy, SKF, Sandvik och Electrolux, vilka steg 1,2 till 2,5 procent.

Ensamma OMXS30-bolag på minus var Swedish Match och SCA, som backade 0,6 respektive 1,9 procent. JP Morgan har sänkt sin riktkurs för den senare till 320 kronor (335), om än med upprepad överviktsrekommendation.

Ett fat Nordsjöolja kostade vid lunchtid omkring 46:80 dollar, en uppgång på 2 procent sedan tisdagskvällens nivåer. Enligt de senaste ryktena från Alger arbetar Iran tillsammans med Opec för att ta fram någon form av överenskommelse avseende oljeutbudet.

I Stockholm steg oljebolagen Lundin Petroleum 1,4 procent och Enquest 3,4 procent.

Utanför OMXS30 steg Nobina över 6 procent sedan bussbolaget redovisat ett resultat före skatt som var 13 procent bättre än analytikernas snittprognos i SME Direkts sammanställning.

Uppåt var det även för Bravida, som fått ett kontrakt värt 390 miljoner kronor. Aktien steg 2,7 procent. Med på vinnarlistan var också elektronikförsäljaren Dustin, som steg drygt 2 procent sedan SEB har lagt aktien till sin så kallade Conviction list.

Victoria Park har fastställt nya mål och beslutat att driva förvaltningsverksamheten i tre regioner, ett budskap som belönades med en kursuppgång på nästan 7 procent.

Scandinavian Enviro Systems steg hela 18 procent efter nyheten att Patent- och Registreringsverket kommer att bevilja bolagets patentansökan i Sverige.

I motsatt riktning gick bromstillverkaren Haldex, som förlorade nästan 4 procent till 121:25 kronor. ZF Friedrichshafen, en av de två aktörerna i en bitter budstrid, meddelade på morgonen att bolaget inte höjer sitt bud om 120 kronor per aktie och inte heller förlänger det bortom kommande måndag. Därmed är Knorr-Bremses bud på 125 kronor kvar i topp.

Haldexledningen har tydligt tagit ställning för ZF, med motiveringen att ett övertagande från Knorrs sida skulle leda till en lång konkurrensgranskningsprocess och rentav kunna hota budet. Åtskilliga aktieägare föreföll att ta det säkra före det osäkra och sälja aktier i marknaden.

På makroagendan väntat från USA order för varaktiga varor, kl 14.30. Statistik över oljelagren presenteras kl 16.30.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen var vid 13.20-tiden marginellt upp för dagen.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 28 september

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Investor B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Precise Biometrics - I dag

{point.key}

Scandinavian Enviro Sy... - I dag

{point.key}

ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -