Real Heart
Real Heart tar sikt på långa djurtester under första halvåret 2017 (Finwire)

2016-09-26 15:23
Medicinteknikbolaget Real Heart genomförde i somas en nyemission och erhöll därigenom kapital för att göra en uppgradering av sin hjärtpump. Bolagets senaste version väger 800 gram, vilket är 500 gram lägre vikt än tidigare modell nr 9. Den nya versionen har en ny lösning som förenklar bytet av drivmodulen i pumpen. Vidare har ett antal nya lösningar lagts till för att hantera faktorer när pumpen opereras in, såsom fyllnad, avluftning, täthet och anslutningar till kroppens blodkärl mm. Pumpen har utrymme för en egen elektronik. Det framgår av ett nyhetsbrev.

Bolaget hade ursprungligen planerat att denna version av hjärtpumpen skulle vara utvecklad under första halvan av 2017. Genom intensivt arbete under sommaren har emellertid Real Heart kommit längre än ursprungsplanen.

Avsikten är nu att inom ett par veckor sätta igång med en serie av nya prekliniska försök. Detta för att ytterligare utveckla operationstekniken och verifiera pumpens fysiologiska funktion i biologiska modeller innan bolaget går vidare till långa djurtester under första halvåret 2017. Prekliniska långtidsförsök innebär att försöksdjuret väcks efter genomförd operation och sedan lever med pumpen under ett antal veckor. För att genomföra långtidsprov krävs nytt tillstånd från en djuretisk kommitté. Ansökan kommer att inlämnas under hösten.

Bolagets patentskydd PCT, Patent Cooperation Treaty, löper under 18 månader och ger skydd över hela världen för det patent som blev godkänt i Sverige under våren 2016. I början på 2017 kommer bolaget att välja vilka strategiska länder det vill gå vidare i för att få ett så brett skydd som möjligt. Bolaget har också arbetat med att utvidga patentportföljen ytterligare.

Den vetenskapliga artikel som det kliniska teamet arbetat med ligger färdig för slutgranskning och publicering. Bolaget har valt digital publicering för att snabba upp processen, något som annars normalt tar över ett år i tryckt vetenskaplig press.

"Vi har jobbat hårt sedan emissionen och gjort stora framsteg med fokus på de prekliniska försöken och mot lyckade försök i människa. Vår hjärtpump kommer att kunna öka möjligheten till överlevnad och ett bra liv för de patienter som behöver ett nytt hjärta", avslutar vd Christina Hugosson i nyhetsbrevet.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -