HALDEX
TVÅ BRA BUDGIVARE, PRISET AVGJORDE - CARNEGIE (Direkt)

2016-09-23 11:34

STOCKHOLM (Direkt) De två tyska bolag som slåss om den svenska bromstillverkaren Haldex, ZF Friedrichshafen och Knorr-Bremse, är båda starka och välskötta bolag. För Carnegie, som enligt ett pressmeddelande på fredagen sålt sin post på 3,6 procent av Haldex till Knorr-Bremse, blev prislappen därför avgörande.

Det säger Viktor Henriksson, förvaltare av Carnegies småbolagsfond, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är en närmast unik situation, där två väldigt fina bolag i absolut världsklass slåss om Haldex. För oss blev ansvaret mot våra andelsägare avgörande; Knorrs bud är helt enkelt bättre", säger han.

Knorr-Bremse, som bjuder 125 kronor per Haldex-aktie, meddelade på fredagen att bolaget i och med köpet av Carnegies post äger 14,9 procent av aktierna i bolaget. ZF, vars bud i dagsläget lyder på 120 kronor per aktie, ligger dock före vad gäller ägarandel, med ett innehav på 21,2 procent.

Båda bolagen har i samband med att de köpt större poster av Haldex svenska ägare utlovat kompensation till säljarna om köparna höjer sina bud eller säljer aktierna vidare till en annan part inom vissa tidsintervall.

Någon egen djupanalys av vem som vore den bästa partnern för Haldex har Carnegie inte gjort.

"Det är svårt för oss att veta. Vi kan bara konstatera att båda bolagen är mycket välskötta och i det läget ser vi till vad som är bäst för våra ägare", säger Viktor Henriksson.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -