BÖRSEN
BRED BROMS, BAKSLAG FÖR FINGERPRINT, OMXS30 -0,6% (Direkt)

2016-09-23 18:13

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen tappade lite mer än flera stora europeiska börser på fredagen. Efter en överlag postiv vecka återfanns flera tidigare vinnare nu bland förlorarna.

Med få undantag var storbolagen på minus hela fredagen, efter att alla ha varit på plus under en långt mer handels- och nyhetsintensiv torsdag. Vid stängning var OMXS30-index 0,6 procent ned till noteringen 1.437. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på låga 10 miljarder kronor.

På kontinenten backade tyska DAX och franska CAC 40 omkring 0,5 procent i en knackig men inte usel makromiljö.

Inköpschefsindex för euroområdet visade preliminärt en blandad utvecklig för september: oväntat positivt för industrisektorn, medan utvecklingen var sämre än befarat på tjänstesidan. Sammantaget var utfallet något svagare än väntat. Även i USA sjönk månadens industri-PMI preliminärt tillbaka något.

I Europa var banker sämsta sektor. En statlig utredning är på väg att föreslå 15 procent i en ny skatt för finanssektorns delvis momsbefriade tjänster, enligt Pensionsnyheterna. Men i Stockholm backade ingen storbank ens hälften så mycket som Europasnittet på minus 1,6 procent.

I botten av storbolagsindex fanns Fingerprint Cards med en rejäl rekyl på 4,2 procent, efter torsdagsuppgången på drygt 2 procent. Aktien var upp med som mest drygt 7 procent under torsdagen på obekräftade uppgifter om att en kinesisk aktör i somras närmat sig med ett uppköpsförslag.

Swedbank resonerade i ett kundbrev om en "30-procentig uppsida" vid en styckning av ABB. Aktien stod emot när andra föll och stängde nära oförändrad. Alfa Laval tappade 2 procent, Volvo och Sandvik omkring 1,4 procent.

Råvarupriserna var nära oförändrade, och gruvbolagens nedgångar hejdades överlag, med exempelvis Boliden nära oförändrat vid stängning.

Lundin Mining tappade dock 3 procent. DR Kongos statliga gruvbolag Gecamines vill ha kvar Lundin Mining som medägare i Tenke-gruvan, enligt en mejlkommentar till Bloomberg News.

Oljepriserna föll sedan Saudiarabien spelat ned ett kompromissförslag om att sänka produktionen om Iran fryser sin, ett utspel som i förstone fick fart på det svarta guldet.

Oljebolaget Enquest stängde 3 procent ned efter en sänkt rekommendation från Barclays.

Kinnevik klämde som enda storbolag in sig på plus, 0,2 procent upp. Delägda Rocket Internet hoppas byta upp sig till huvudlistan i Frankfurt nästa vecka.

Uppåt var det också för Medivir, vars artrosstudie med MIV-711 fått klartecken att fortsätta. Aktien steg 7 procent.

Arise har tecknat en avsiktsförklaring med Fortum om en möjlig försäljning av ett vindkraftprojekt och steg 2,7 procent. Rejlers har fått en order i Norge och var 0,3 procent upp.

Bland mindre bolag tappade Tobii 2 procent. En affärsområdeschef har de senaste dagarna sålt 70.000 aktier, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

I de nordiska grannländerna noterades ett ras för läkemedelsbolaget Lundbeck med 15 procent i Köpenhamn. REC Silicon föll 20 procent i Oslo efter en vinstvarning. På Köpenhamnsbörsen handlades betaltjänstföretaget Nets för 145 danska kronor, under introduktionskursen 150 danska kronor, efter att som mest ha bytt ägare till kursen 157 kronor.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Rejlers B - I dag

{point.key}

Arise - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Tobii - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -