SPARANDE
FASTIGHETSFONDER SLIPPER SVAJIG FINANSSEKTOR (Direkt)

2016-09-12 12:15

STOCKHOLM (Direkt) Fastigheter är inte längre finans. Det dominerande aktieinexet MSCI har flyttat fastighetsbolag till en egen sektor. Fondförvaltare hoppas att det ska öka sparandet i fastigheter som alternativ till aktier.

Kanske kommer analytiker och massmedia nu uppmärksamma fastighetsbolagen, resonerar fondbolaget Skagen. Men avkastningen för spararna ser inte ut att påverkas i första taget.

"Effekterna kommer långsiktigt. Detta kommer att rikta ljuskäglan på fördelarna med att investera i fastigheter, och att dessa är en grundläggande del i välbalanserad portfölj", säger Michael Gobitschek, förvaltare av en global fastighetsfond hos Skagen, i en presskommentar.

Tidigare ingick fastigheter i finanssektorn i klassificeringen GICS, Global Industry Classification Standard som indexaktörerna MSCI och S&P Dow Jones Indices skapade 1999. Nu skapar de för första gången en ny sektor. Där hamnar stora fastighetsfonder, Reits. Bolåneprodukter - utlösande för finanskrisen 2008 - hör fortsatt till finanssektorn.

MSCI ändrade den 31 augusti. Finansindexet MSCI ACWI har nu 426 underliggande aktier, mot tidigare 574. S&P Dow Jones ändrar efter stängning den 16 september, då relaterade derivat löper ut. Fonder som följer sektorn snarare än bolagen kan behöva stuva om och berätta för spararna om den nya situationen, konstaterar flera förvaltare. Finans blir mer känsligt för räntepolitik. Fastigheter blir mer känsligt för en bostadsbubbla.

MSCI står för Morgan Stanley Capital International, och är själv noterat sedan 2007 då den tidigare ägaren Morgan Stanley satte bolaget på New York-börsen.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -