RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER I AVVAKTAN PÅ YELLEN-ANFÖRANDE (Direkt)

2016-08-26 06:04

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska statspappersräntor har stigit något i korta löptider, men sjunkit marginellt i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt nära oförändrat mot euron och japanska yen.

Aktiviteten på USA-marknaderna var dämpad i avvaktan på eventuella vägledande besked i samband med Fedsymposiet i Jackson Hole, som inleddes på torsdagskvällen. Det medverkade till en svag efterfrågan vid en auktion av sjuåriga statsobligationer.

"Du vet att (Fedchefen) Janet Yellen ska komma ut och säga något, och du har ingen aning om vad", sade Ben Kumar, investeringschef vid Seven Investment Management till Bloomberg News.

Jackson Hole-symposiet inleddes på ett lite ovanligt sätt när värden, chefen för Fed Kansas City Esther George, och tio ytterligare ledande Fedföreträdare mötte organisationen "Fed Up coalition" som anklagade centralbanken för att åsidosätta mindre bemedlade personers intressen i en kamp mot en illusorisk inflation.

Fedföreträdarnas svar var att de inte hade någon avsikt att bromsa den ekonomiska återhämtningen, men de behöver agera för att motverka risken för att farliga obalanser byggs upp längre fram.

Klockan 16.00 är det så äntligen dags för Fedchefen Janet Yellens sedan länge emotsedda anförande, under rubriken "Federal Reserves penningpolitiska verktygslåda.

Dagens anförande blir Fedchefens tredje offentliga tal i år, borträknat presskonferenser vid räntebesked och penningpolitiska anföranden inför kongressen. Vid båda de föregående talen, den 29 mars och 6 juni, tolkade marknaden Fedchefens budskap som duvaktiga, vilket bidrog till att pressa USA-dollarn och sänka amerikanska marknadsräntor, men kanske är förutsättningarna annorlunda nu?

JP Morgan-ekonomen David Hensley skriver i ett kundbrev att Fedchefens anförande sannolikt inte kommer att inkludera några antydningar om tidpunkten för nästa räntehöjning.

"Hon är inte under något tryck att göra det och tidigare beteende antyder att hon inte vill att marknaderna ska se på Jackson Hole som ett FOMC-event", skriver han.

Ekonomerna på Deutsche Bank New York tror inte heller att Janet Yellen kommer att göra något åtagande om att Fed ska höja räntan i september, men "hon kommer utan tvekan vilja behålla möjligheten att höja nästa månad om de ekonomiska och finansiella förhållandena tillåter det".

Givet att ämnet för symposiet handlar om att utforma ett uthållig penningpolitiskt för framtiden tror Deutsche Bank-ekonomerna att Janet Yellen kan komma att ta frågan om att det nya normalläget för räntorna nu kan vara betydligt lägre än tidigare.

Fredagens USA-agenda bjuder också på en andra beräkning av BNP för andra kvartalet, klockan 14.30. Prognoserna pekar mot att tillväxttakten kommer att justeras ned till +1,1 procent, från tidigare rapporterade +1,2 procent. Slutliga Michiganindex för augusti, klockan 16.00, väntas vidare ha stigit till 90,8 från 90,4 tidigare i augusti.

Ledande Asienbörser uppvisar en blandad utveckling på fredagen, med nedgångar i Tokyo men uppgångar i Kina och Hongkong. På flera andra håll har inledande nedgångar gröpts ur efterhand. Med fortsatt fokus på Fedchefens anförande var aktiviteten dämpad på de flesta håll i Asien.

Data från Japan visade att kärninflationen var något lägre än väntat i juli, och det var också femte månaden i rad med negativ kärninflationstakt i Japan.

I Europa får vi på fredagen rapporter om hushållssentimentet i Tyskland, klockan 8.00, och Frankrike, klockan 8.45. Vi får också nya beräkningar av BNP för andra kvartalet från Frankrike, klockan 8.45, samt Storbritannien, klockan 10.30. ECB redovisar också M3-data för juli klockan 10.00.

               fredag 6.00 (torsdag kl 16.15)
              ================================
USD/SEK    8:4040  (8:4067)  EUR/USD    1:1291  (1:1291)
EUR/SEK    9:4890  (9:4918)  USD/JPY    100:49  (100:50)
Jp obl 2    -0,18   (-0,18)  Jp obl 10   -0,07   (-0,09)
Ty obl 2    -0,62   (-0,61)  Ty obl 10   -0,07   (-0,06)
US obl 2     0,xx    (0,77)  US obl 10    1,xx    (1,57)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -