FASTIGHETER
UTLÄNDSKA INVESTERARE LOCKAS TILL BERLIN - MEDIA (Direkt)

2016-08-26 12:31

STOCKHOLM (Direkt) Utländska investerare lockas av de, för att vara en metropol, relativt låga fastighetspriserna som råder i Berlin, en av de regioner Bonava verkar i. Inte minst asiater köper bostäder i den tyska huvudstaden som ett investeringsobjekt med hyfsad avkastning.

Det skriver Handelsblatt i ett reportage.

Det framhålls vidare att en studie från fastighetskonsulten JLL visar att hyresnivåerna i Tysklands sju största städer ökat med minst 21 procent sedan 2004 och att Berlin toppar med 59 procent. Det ger ett stöd åt investerares kalkyler då högre hyresnivåer innebär förbättrade kassaflöden.

"En investerare som köper ägandelägenheter förväntar sig mellan 3 och 5 procents avkastning. Det är än i dag möjligt att få", säger fastighetsmäklaren Thomas Zabel till den tyska tidningen och lägger till att sju av tio kunder som han har är investerare, till skillnad från övriga 30 procent av intressenterna som köper hem för eget bruk. För hans kunder - inte minst utländska sådana - är vidare ett centralt läge ett kriterium som klassas som mycket viktigt.

Jan Hebecker, marknadsstatistikchef på den tyska bostadswebbportalen ImmobilienScout24, ger en liknande bild. Trots stadigt stigande bostadspriser finns det enligt honom fortsatt en angelägenhet från såväl tyska som internationella investerare för bostadsobjekt i Berlin.

"Inte minst områden som ligger inom pendeltågsnätet har en bra utvecklingspotential och erbjuder investerare en hög investeringssäkerhet", säger han.

Snittkvadratmeterpriset för en bostad i centrala Berlin ligger, enligt statistik från vdp-Research som Handelsblatt tagit del av, på 4.100 euro (strax under 40.000 kronor).

Under de fyra åren mellan 2012 till och med 2015 ökade antalet invånare i Berlin med 183.000 personer och tendensen var stigande.

"Under 2015 färdigställdes endast 10.700 lägenheter i Berlin. Det är inte tillräckligt. Gapet fortsätter att öka, snarare än 10.000 skulle det behövas 20.000 nya lägenheter årligen", sade Michael Schlatterer, analyschef på fastighetstjänstebolaget CBRE, till Handelsblatt.

På en fragmenterad marknad är NCC-avknoppningen Bonava Tysklands största bostadsutvecklare. Bonava verkar i regionerna Berlin, Hamburg, Östersjön, Sachsen, Rhen-Ruhr, Kön/Bonn, Rhen-Main och Rhen-Neckar/Stuttgart.

Under 2015 omsatte Bonava 3,5 miljarder kronor i Tyskland och 4,6 miljarder i Sverige. Sammanlagt hade gamla NCC Housing en omsättning på omkring 13 miljarder under föregående räkenskapsår. Bolaget har även uttryckt att ambitionen är att växa på den tyska marknaden.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt


Bonava B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -