BÖRSEN
YELLEN GAV DAGS- OCH VECKOPLUS, OMXS30 +0,5% (Direkt)

2016-08-26 17:52

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen stängde såväl fredagen som veckan på plus, efter att Janet Yellens emotsedda tal på fredagseftermiddagen innehöll budskap om en sund amerikansk ekonomi och, som väntat, en förestående räntehöjning. På bolagsagendan var Fingerprint fredagens huvudrollsinnehavare efter en säljrekommendation från Nordea.

OMXS30 stängde på nivån 1.411,7, vilket var 0,5 procent upp för dagen och 1,8 procent plus för veckan. Fredagsomsättningen landade på 12,2 miljarder kronor, varav 2,6 miljarder kom från Fingerprint Cards.

Janet Yellen ser som väntat gradvisa räntehöjningar framför sig, och menar att argumentet för sådana har stärkts de senaste månaderna i takt med att USA:s ekonomi har närmat sig Federal Reserves mål för sysselsättning och inflation.

När räntehöjningarna ska ske, eller hur mycket, lät hon däremot bli att beröra i sitt Jackson Hole-tal.

Stockholmsbörsen följde med övriga större aktiehandelsplatser upp efter talet, och dollarn blev något dyrare i kronor och euro. Banker, främst SHB på plus 1,4 procent, steg liksom råvarubolag med Boliden i täten, plus 1,5 procent.

"Det var ett samstämmigt budskap med vad vi har sett från andra Fedledamöter, vilket förstärker bilden av att vi faktiskt rör oss mot en räntehöjning", sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i en filmad kommentar som han lade ut på Twitter.

Några makrodatapunkter hann komma in från just USA under dagen, och åtminstone en av dem var något nedslående: Michiganindex över det amerikanska konsumentförtroendet låg på 89,8 i augusti, en minskning från 90,0 i augusti och något lägre än väntade 90,8.

BNP för det andra kvartalet lyckades dock pricka förväntningsnivån på plus 1,1 procent i årstakt under det andra kvartalet.

På svensk bolagsnivå stod Fingerprint Cards i fokus efter en analys signerad Nordea, med säljrekommendation och riktkursen 70 kronor.

Fingerprint är visserligen överlägsen marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer, men som för bioteknikbolag med bara ett läkemedel är det pipelinen som har betydelse, och nya lösningar från konkurrenter verkar nalkas inom bara ett par år, resonerar banken. Fingerprint tappade 2,5 procent till 110:80 kronor, en återhämtning efter att under förmiddagen ha handlats på minus 6 procent.

Indextungviktaren H&M backade 2,3 procent till 262:30 kronor. HSBC har sänkt klädjätten till behåll från tidigare köp, bland annat med hänvisning till H&M:s värdering och avsaknaden av "triggers" i det korta perspektivet. HSBC behåller dock sin riktkurs 295 kronor.

Mekonomen rasade 10 procent efter att ha släppt kvartalssiffror där resultatet varken nådde marknadens eller bolagets egna förväntningar.

"Trots att vi tryckte på med marknadsaktiviteter i det andra kvartalet har det inte bitit. Den underliggande tillväxten var negativ med 5 procent och vi har absolut tappat marknadsandelar", sade vd Magnus Johansson vid resultatpresentationen.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

MEKO - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -