NORDEA
PÅVERKAN KAPITAL VÄRDEPAPPERISERING SOM BEDÖMT - CHEF (Direkt)

2016-08-24 15:19

STOCKHOLM (Direkt) Den värdepapperisering av företagskrediter som Nordea nu slutför har en kapitalpåverkan i linje med vad storbanken tidigare kommunicerat.

Det säger transaktionschefen på bankens treasury-avdelning, Jonas Bäcklund, till Nyhetsbyrån Direkt.

Av halvårsrapporten framgick att ett avtal om värdepapperisering av företagskrediter var på väg att slutas och att affären skulle stärka Nordeas kärnprimärkapitalrelation med cirka 30 punkter.

Nordea meddelade på onsdagseftermiddagen att en syntetisk värdepapperisering avseende 8,4 miljarder euro av bankens företagskreditportfölj nu slutförs. Investerare köper värdepapper kopplade till de lån som ingår i kreditportföljen. Därmed tar de över en del av kreditrisken varpå Nordeas risk minskar.

Att inte hela risken överförs till investerare är viktigt för att undvika "moral hazard"-problematik, säger han. Genom att Nordea fortsatt sitter i "samma båt" som investerarna ger det en försäkran till dem om en fortsatt långsiktighet vad gäller kreditgivning och kredithantering.

"Det är den första affären av detta slag som Nordea gör och även den första affären i Norden som genomförs", säger Jonas Bäcklund med tillägg att det legat mycket arbete bakom affären.

I och med den stora arbetsprocessen som krävs för en syntetisk värdepapperisering är det inte något som kan väntas "varje kvartal". Den affär som nu slutförs ska ses som en strategisk affär som löper under "ett antal år".

"Det är samtidigt en möjlighet som vi kan komma att titta på igen", säger transaktionschefen och lägger till att Nordea fått kunskaper kring denna typ av process via den nu genomförda affären.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918
Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -