ORIFLAME
HÖG TILLVÄXT 2 KV, KRAFTIG KURSUPPGÅNG - ANALYTIKER (Direkt)

2016-08-15 15:14

STOCKHOLM (Direkt) Oriflame väntas fortsätta på sin fina tillväxttrend mätt i lokal valuta främst med stöd från de alltmer betydelsefulla marknaderna i Asien och Turkiet. Samtidigt som CIS-regionen har stabiliserats och visar positiva tillväxtsiffror. Värt att notera är emellertid att Oriflame-aktien mer än fördubblats det senaste halvåret.

Det framgår av kommentarer inför sminkbolagets halvårsrapport.

"I uppdateringen för det andra kvartalet guidade bolaget för runt 13 procents tillväxt i lokal valuta och vi ser ett möjligt trendskifte detta år då vi nu väntar oss positiv tillväxt mätt i euro för helåret 2016 efter flera år med tillbakagång", skriver SEB Equities med köprekommendation.

Vändningen i kosmetikaaktien sammanföll ungefär med bokslutet i mitten av februari, då bolaget signalerad återinförd kvartalsutdelning, starkt rörelseresultat samt en fin organisk försäljningsstart på 2016. Nästan samtidigt bottnade oljepriset, viket även lyft Oriflames enskilt viktigaste valuta, rubeln, från bottennivåer.

Dagens Industris skribent Martin Blomgren pekar på att den kraftiga kursuppgången krympt toleransintervallet för en rapportbesvikelse och att Oriflame återigen är värderat som ett tillväxtbolag.

SEB Equities menar dock att Oriflame-aktien inte är överdrivet dyr för tillfället och att den handlas till en kraftig rabatt jämfört med svenska konsumentbolag men med en liten premium till jämförelsebolag som sysslar med direktförsäljning.

Rapporthållpunkter:

* Lokal försäljningstillväxt. Beräknas till drygt 13 procent under kvartalet enligt SME Direkt. För 2016 väntas 11,5 procents tillväxt och 7 procent under 2017, enligt konsensus. Bolagets långsiktiga mål är 10 procent.

* Justerad rörelsemarginal. Här väntas en förbättring jämfört med ett år sedan, till prick 9 procent. För helåren 2016-2018 spås den kretsa kring 9-10 procent. Dock fjärran från bolagets långsiktiga mål på 15 procent.

* Säljkår. Tillväxten i kåren väntas sjunka med över 4 procent under det andra kvartalet. Under det första kvartalet sjönk den med hela 9 procent. För helåret 2016 väntas en negativ tillväxt på närmare 3 procent.

"Vi hoppas att under det här året komma tillbaka och visa på en positiv siffra för gruppen, men det mesta beror ju på vad som händer i CIS", kommenterade vd Magnus Brännström säljkårstillväxten för Direkt i samband med vårrapporten.

Oriflame publicerar sin rapport den 16 augusti klockan 7.15. En telefonkonferens inleds klockan 11.00.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -