RÄNTOR/VALUTOR
BNP GAV INGET STÖRRE AVTRYCK, STARKARE YEN (Direkt)

2016-07-29 11:19

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visar begränsade rörelser under fredagsförmiddagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Euron har stärkts något mot dollarn jämfört med svensk torsdagsstängning.

Svenska BNP steg 0,3 procent under det andra kvartalet enligt SCB:s "snabbestimat". Det var den lägsta kvartalstillväxten på tre år. I årstakt ökade BNP med 3,6 procent under det andra kvartalet.

Inför publiceringen hade analytiker förväntat sig att BNP skulle ha stigit 0,6 procent under det andra kvartalet och 3,6 procent i årstakt enligt SME Direkts prognoser. Riksbankens prognos tillväxt på 0,7 procent respektive 3,7 procent i årstakt.

Hushållens konsumtion steg 0,4 procent under det andra kvartalet, medan offentlig konsumtion steg med 0,6 procent. Exporten sjönk 0,3 procent och importen steg 0,3 procent.

Torbjörn Isaksson på Nordea sade till Nyhetsbyrån Direkt att det som främst dämpade tillväxten var den sjunkande varuexporten.

"Det var sämre än väntat och en tydlig nedväxling från förra året. Ett viktigt skäl till dämpningen och överraskningen på nedsidan är att varuexporten tappar momentum", sade han och påtalade att det är preliminär statistik och att revideringar kan komma att ske.

Kronan försvagades något mot både dollarn och euron efter BNP-statistiken. Svenska räntor är i stort oförändrade från torsdagen.

I euroområdet växte BNP med 0,3 procent under det andra kvartalet och uppvisade en tillväxt på 1,6 procent i årstakt. Det visar Eurostats BNP-estimat.

Kvartalstillväxten var i linje med förväntningarna medan tillväxten i årstakt var något högre än väntade 1,5 procent.

Även BNP-estimat från flera länder har publicerats under fredagen.

Franska BNP-estimatet visade att BNP varit oförändrad under det andra kvartalet och steg 1,4 procent i årstakt. Spanska BNP-estimatet visade en kvartalstillväxt på 0,7 procent och en tillväxt på 3,2 procent i årstakt.

Japanska räntor steg och yenen stärktes efter Bank of Japans räntebesked där styrräntan lämnades oförändrad. BOJ konstaterade att Brexitomröstningen och inbromsningen i tillväxtländerna har skapat ökad osäkerhet, och för att förhindra att det skadar förtroendet så utökar de ETF-köpen och fördubbla lånefaciliteten i USA-dollar.

Återhämtningen i ekonomin väntas fortsatt vara långsam och inflationsmålet nås först budgetåret 2017. BNP-prognosen dras upp något för nästa år medan KPI-prognosen är oförändrad på sikt.

Det totala QE-programmet lämnas oförändrad. BOJ talade om en kombinerad stimulanseffekt med finanspolitiken, att de är redo att agera igen vid behov och att de ska göra en genomlysning av policyns effektivitet vid nästa möte.

Marknaden hade dock väntat sig mer, och yenen har stärkts från cirka 104:60 till 102:70 som lägst efter beskedet och handlas runt cirka 103:70.

Japanska räntor steg 9-10 punkter.

Nordea skriver i en kommentar att beskedet var en besvikelse men att BOJ trots detta kommer att förbli på den duvaktiga sidan. Översynen i september kommer troligen visa att reflationsstrategin inte har fungerat och det finns en rätt stor sannolikhet att de kommer att sänka räntan då.

Tillväxtutsikterna är dämpade och trots tre år av aggressiva lättnader har inte BOJ lyckats få tillstånd en uthållig återhämtning. BOJ:s egna tillväxtbedömning är klart större högre än vad marknaden eller IMF/Världsbanken tror.

Inflationen är också dämpad med såväl total KPI som kärninflation under noll de senaste månaderna. Nedgången i oljepriserna kan inte längre beskyllas för deflationstrenden och inflationsförväntningarna sjunker också, skriver Nordea.

              fredag 11.10 (torsdag kl 16.15)
              ===============================
USD/SEK    8:6293  (8:6202)  Statsobl 2y  -0,65   (-0,66)
EUR/SEK    9:5773  (9:5733)  Statsobl 10y  0,12    (0,12)
EUR/USD    1:1098  (1:1107)  Räntegap/ty     19      (19)
US obl 10    1,53    (1,52)  Ty obl 10    -0,07   (-0,07)

Johan Forsgren +46 8 5191 7931
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -