PROGNOS
ARBETSLÖSHETEN 8,1% I JUNI - SME (Direkt)

2016-07-22 15:09

STOCKHOLM (Direkt) Arbetslösheten väntas ha uppgått till 8,1 procent, ej säsongsrensat, i juni, vilket skulle innebära en uppgång jämfört med 7,6 procent i maj.

Det framgår av SME Direkts sammanställning av prognoser från sex banker och fondkommissionärer.

I juni 2015 var arbetslösheten 8,5 procent, upp från 8,0 procent föregående månad.

I maj var arbetslösheten 7,6 procent, upp från 7,3 procent i april och klart högre än de 7,2 procent som väntades enligt SME Direkts enkät. Antalet sysselsatta ökade i maj med 63.000 personer från samma månad föregående år.

I säsongsrensade termer väntas arbetslösheten ha varit 6,9 procent i juni, ned från 7,2 procent i maj, då utfallet var högre än väntade 6,9 procent.

SCB själva lyfter numer fram den säsongsrensade och utjämnade arbetslösheten, som i maj var 7,0 procent, oförändrat från månaden före.

Swedbank noterar i ett kundbrev att arbetsmarknaden uppvisar en mixad bild där sysselsättningen å ena sidan fortsätter att öka starkt, men där arbetslösheten å andra sidan har svårt att sjunka.

Samtidigt tycker de att framåtblickande indikatorer är svårtolkade. Nyanmälda lediga platser pekar, enligt Arbetsförmedlingen, på en fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft, men samtidigt har anställningsplanerna, enligt PMI och KI-barometern, dämpats den senaste tiden.

"En möjlig tolkning är att det börjar bli allt svårare för företagen att hitta rätt kompetens och att anställningarna drar ut på tiden eller till och med skjuts framåt", skriver Swedbank, som tycker att det intrycket förstärks av att antalet kvarstående lediga platser ökar kraftigt enligt Arbetsförmedlingen.

De tycker också det finns tecken på en ökad polarisering som stärker bilden av ökade matchningsproblem på arbetsmarknaden och påpekar att i åldersgruppen 25-54 år uppgår arbetslösheten för inrikes födda till 2,8 procent, vilket nästan är nivåer som senast sågs under den förra högkonjunkturen 2007-08. Samtidigt uppgår arbetslösheten för utrikes födda till 14,6 procent.

I KI-barometern steg företagens anställningsplaner (säsongrensat i hela näringslivet) till 9 i juni från 6 i maj. Enligt KI indikerar junibarometern ökad sysselsättning även de kommande tre månaderna, och de noterade att anställningsplanerna i näringslivet har överstigit det historiska genomsnittet sedan i september 2013.

I Silf/Swedbanks PMI-enkäter för juni steg sysselsättningsindex för tillverkningsindustrin åter över 50-strecket, till 51,0, medan den sjönk till 49,1 för tjänstesektorn.

I Arbetsförmedlingens månadsstatistik för juni steg den öppna arbetslösheten till 3,8 procent från 3,6 procent i maj.

Inklusive personer med aktivitetsstöd sjönk arbetslösheten från 7,3 procent till 7,2 procent.

Arbetsförmedlingen noterade att den arbetslösheten fortsätter att sjunka och att arbetslösheten minskar särskilt tydligt bland ungdomar.

Riksbanken räknade i sin penningpolitiska rapport i juli med att den säsongsjusterade arbetslösheten ska bli i genomsnitt 6,94 procent under det andra kvartalet.

SCB publicerar arbetslöshetsstatistiken för juni torsdagen den 28 juli, klockan 9.30.

Prognos arbetslöshet (procent)
                 
          icke säsongsrensad   säsongsrensad                                  

4Cast               8,0             -
Danske Bank         8,2            7,0
DNB                  -             7,0
Handelsbanken       7,9            6,8
Nordea               -             6,9
SBAB                8,0            6,8
SEB                 8,3            7,0
Swedbank            7,9            7,0  

Genomsnitt          8,1            6,9

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt

Xiao Hu
SME Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -