EU
USA, KANADA VILL HA HANDELSAVTAL TROTS BREXIT -MALMSTRÖM (Direkt)

2016-06-30 14:59

BRYSSEL (Direkt) USA och Kanada vill föra förhandlingarna i mål om sina frihandelsavtal med EU trots att Storbritannien lämnar EU.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Hon kom just från ett möte i Washington med USA:s handelsminister Michael Froman och hade samtalat med hans kollega i Kanada, Chrystia Freeland.

"Givetvis påverkar det att ett stort land lämnar, men skälen för handelsavtalen finns fortfarande kvar", sade hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbritanniens BNP utgör omkring 15 procent av EU:s totala BNP.

Cecilia Malmström sade till Nyhetsbyrån Direkt att Storbritannien är full EU-medlem än ett tag. När landet sedan lämnar EU kan det kanske haka på EU:s frihandelsavtal med USA och Kanada på något vis, sade hon.

Avtalet med Kanada, kallat CETA, är färdigförhandlat medan EU och USA spurtar för att försöka hinna klart med TTIP-avtalet innan president Obama lämnar sin post den 19 januari.

"Det går att klara av det, även om klockan tickar på", sade Cecilia Malmström till Europaparlamentets handelspolitiska utskott på torsdagen.

Hon upprepade att EU siktar på ett ambitiöst frihandels- och investeringsavtal som förbättrar tillgång till USA:s tjänstemarknad, till offentlig upphandling i USA och skyddar typiska europeiska livsmedel.

Trots utfallet i den brittiska folkomröstningen kommer kommissionen att fortsätta driva handelsförhandlingar med andra länder.

"Vi tvingas leva med osäkerhet ett tag. Men dagordningen inom handelspolitiken är oförändrad. Vi kan inte låta oss paralyseras", sade hon.

Handelskommissionären avfärdade förslag från en europaparlamentariker att kommissionens förhandlingsmandat borde ändras så att det inte längre tillgodoser brittiska intressen.

Kommissionen förhandlar alla EU:s handelsavtal på uppdrag av EU-länderna. När avtalen väl har slutits måste EU-länderna och Europaparlamentet godkänna dem.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -