NEW YORK
UPP FÖRSTA DAGEN SEDAN BREXIT-RESULTAT, S&P +1,8% (Direkt)

2016-06-28 22:47

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street stängde tisdagens handel på dagshögsta nivåer, på plus för första handelssessionen sedan det stod klart att britterna röstat för ett EU-utträde. Bank och energi ledde uppgången.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,6 procent till nivån 17.408. S&P ökade 1,8 procent till 2.036, och Nasdaq Composite var plus 2,1 procent till 4.692.

"Investerare börjar tro att Brexit processen kommer att ta längre tid än förväntat, och att effekterna på de amerikanska marknaderna kanske inte är så stora som man tidigare oroat sig för. Därför såg vi en viss återhämtning på börserna", sade Rick Meckler, vd på Libertyview Capital Management, till Reuters.

Det var omvända roller under tisdagen i S&P-index, där energi och bank som legat i botten på måndagen tog täten. Att oljan vände den negativa utvecklingen, upp för första dagen efter Brexit-resultatet, bidrog till att lyfta oljebolagen.

Giganterna Exxon Mobil och Chevron klättrade drygt 2 respektive 1 procent. Marathon Petroleum steg över 8 procent, i sällskap av Marathon Oil som var upp samma procent.

WTI-oljan noterades vid stängning upp strax över 3 procent, till kring 47:90 dollar per fat.

Bland bankaktier som avancerade kan nämnas J.P. Morgan, som handlades upp 3 procent, tillsammans Citigroup upp 5 procent och Bank of America drygt 4 procent.

Andra aktier som utvecklades positivt, på enskilda företagsnyheter, var Tesla. Bilproducenten meddelade att de ska tillsätta en kommitté bestående av två oberoende styrelseledamöter, i syfte att utvärdera budet på Solarcity. Det fick bolagets aktie att stänga plus 1,6 procent.

Budet på solpanelsbolaget lades förra veckan, och fick Tesla att falla över 10 procent förra onsdagen när det tillkännagavs. Elon Musk, Teslas grundare och vd, är ordförande och storägare i Solarcity, vilket har gjort att investerare inte varit helt övertygade om den potentiella affären.

En annan aktie som hade medvind under tisdagssessionen var Lending Club, som klättrade över hela 7 procent. Låneförmedlaren uppgav att bolaget ska minska sin personal med nästan 200 stycken personer.

Avslutningsvis var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation upp 2 punkter till 1,45 procent.

Mikaela Österberg +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt


Bank Of America - I dag

{point.key}

Citigroup - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -