NEW YORK
ÅTERHÄMTNING GAV STÄNGNING PÅ PLUS, S&P500 +0,3% (Direkt)

2016-05-06 22:08

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna inledde fredagens handel under nollstrecket, men hade vid slutet av sessionen letat sig upp på plus. I fokus stod den amerikanska jobbrapporten för april, som visat på den minsta sysselsättningsökningen på sju månader.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 17.741, medan S&P 500 stigit 0,3 procent till 2.057. Facit för veckan som helhet blev en nedgång på 0,6 procent för det senare indexet. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 0,4 procent till 4.736.

Omkring 960 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen, medan runt 1.840 miljoner aktier bytt ägare på Nasdaq.

Den amerikanska jobbstatistiken för april visade på en sysselsättningsökning om 160.000 personer, vilket var betydligt mindre än de 200.000 nya jobb som analytiker prognostiserat. Arbetslösheten, som väntades sjunka till 4,9 procent, låg samtidigt oförändrad på 5,0 procent.

Enligt Bloomberg News kartläggning av Fed-futures uppskattade marknaden inför rapporten sannolikheten för en räntehöjning vid Feds junimöte till 10 procent. Efter jobbstatistiken hade den siffran sjunkit till 2 procent.

"Den första reaktionen i marknaden var att en räntehöjning i juni nu är utesluten. Rapporten var ingen katastrof. Den var ingen höjdare, men inte förfärlig heller. Nu skiftar fokus mot Kina med den statistik som väntas i helgen och nästa vecka", sade John Canally, chefsstrateg vid LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

Bland enskilda aktier sjönk skandalomsusade Valeant Pharmaceuticals 13 procent, efter att läkemedelsbolaget sagt att det tillsatt en kommitté för att se över bolagets läkemedelsprissättning, som blivit föremål för kritik i USA.

Under torsdagskvällen redovisade videokamerabolaget Gopro högre intäkter och en mindre förlust än vad analytiker trott för det gångna kvartalet. För innevarande kvartal spåddes dock en "måttlig" tillväxt jämfört med samma kvartal i fjol, vilket inte togs väl emot av marknaden. Aktien handlades ned 2 procent.

Bättre gick det för Herbalife som rusade 9 procent under dagen. Kroppsvårdsföretaget uppger att amerikanska myndigheters granskning av bolagets försäljningsmetoder närmat sig ett slut.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,78 procent.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -