INDUSTRIARB
SVERIGE BROMSAR SNART PGA GLOBAL AVMATTNING (Direkt)

2016-02-18 09:57

STOCKHOLM (Direkt) Sveriges ekonomi växer mycket bättre än jämförbara länder, tack vare Riksbankens relativt mycket expansiva penningpolitik. Nu mattas dock den globala konjunkturen av och svensk ekonomi lär därför snart också dämpas.

Det skriver Industriarbetsgivarna i en uppdaterad konjunkturrapport på torsdagen.

"Förutom när vi har inhemska problem följer svensk konjunktur den internationella slaviskt. Vi har en stor exportsektor och de finansiella marknaderna sitter ihop som ler och långhalm. När nu världskonjunkturen viker ned är det väldigt svårt att tro att inte Sverige följer efter", sade chefekonom Mats Kinnwall vid en pressträff.

Han sade att han räknar med att svenska konjunkturbarometrar kommer att toppa ur och vika ned "vilken månad som helst" och att realekonomin följer med ned. Svensk BNP väntas växa med 2,7 procent i år.

"Under loppet av första halvåret tror jag att vi kommer att få se tydliga tecken på att Sverige bromsar, om än till fortsatt höga tillväxttal", sade han.

Han noterade att Sverige växt starkt på senare tid, trots en ganska knackig konjunktur i omvärlden. Förklaringen till det är enligt Industriarbetsgivarna Riksbankens relativt mycket expansiva penningpolitik, som bland annat satt ordentlig fart på byggkonjunkturen.

"Sverige är en räntedopad ekonomi på steroider", sade Mats Kinnwall.

Dessutom har Riksbankens penningpolitik bidragit till en svag krona, som gynnat svensk export.

"Men det är inget hållbart. Valutarörelser är väldigt slumpmässiga", sade Mats Kinnwall.

Han tillade att den svenska arbetsmarknaden stärks snabbt, men trots det är det inte mycket till inflationstryck i ekonomin.

"Riksbanken har ytterligare jobb att göra om de ska få upp inflationen till 2 procent", sade han.

Mats Kinnwall sade vidare att den senaste tidens turbulens på de globala finansmarknaderna ökar riskerna för världsekonomin, men den förebådar ingen recession. Däremot är det tydligt att den globala konjunkturen bromsar in.

"Vi står inte inför en ny recession och absolut inte inför ett nytt 2008. Däremot är det redan ett faktum att den globala konjunkturen håller på att bromsa in", sade Mats Kinnwall.

Han sade att det finns mycket tydliga tecken på att tillväxtländerna bromsar in kraftigt samtidigt som de utvecklade länderna i bästa fall går sidledes.

Han noterade att industrin i USA försvagats, medan den inhemska tjänstesektorn går bättre. Någon recession i USA tror inte Industriarbetsgivarna på, även om Federal Reserve är en joker.

"En nyckelfaktor är vad Federal Reserve gör med styrräntan. Fortsätter de att höja räntorna är det en uppenbar risk att de skickar ned ekonomin", sade Mats Kinnwall.

Euroområdet har näsan just över vattenytan, ekonomin växer, om än knappt och det finns tecken på en avmattning.

"Mycket tyder på att avslutningen på 2015 var ganska svag", sade han.

Råvarupriserna pressas av gigantiska kapacitetsöverskott, där ett ökat utbud och lägre priser på olja stöttar världsekonomin.

"Den här oljeprischocken fungerar som en räntesänkning, den är expansiv för konjunkturen", sade Mats Kinnwall.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -