BÖRSEN
SNABBT TILL MINUS EFTER POSITIV START, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2016-02-01 10:10

STOCKHOLM (Direkt) Börshumöret i Stockholm skiftade snabbt på måndagsmorgonen. Från en initial notering en bit upp på plus tappade index raskt ner till nivåer strax under nollstrecket.

Aktiehandeln på de större marknaderna i Europa följde samma mönster och samtidigt som indexen urholkades märktes ett visst nedställ för oljeterminerna.

Vid 10.05-tiden noterades storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,2 procent till 1.353. Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

Nokia presenterade en patentuppgörelse med Samsung på morgonen som inte mottogs väl av marknaden och aktien föll 11,6 procent.

"I marknadsförväntningarna var mer pengar inritade och nu kommer förväntningarna att sänkas", säger Nordeas analytiker Sami Sarkamies till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom samma sektor sjönk en av förra veckans rapportförlorare Ericsson med 0,4 procent.

Även Fingerprint utvecklades svagt bland de större bolagen, ner 3,5 procent, och fick sällskap i botten av Atlas Copco A som backade 0,9 procent. Société Générale har sänkt sin rekommendation för Atlas till sälj från behåll.

I motsatt del av OMXS30 märktes Securitas, SSAB och Getinge där det senare bolaget fått sin rekommendation höjd av HSBC till behåll från tidigare minska.

Även bankerna placerade sig på plus och utökade därmed den uppgång som noterades redan på fredagen.

Utanför storbolagsindex tog sig Autoliv upp med 1,2 procent till trots att Pareto Securities sänkt aktien till sälj från behåll. Autoliv rasade dock hela 10 procent i fredagens handel sedan bolaget bland annat levererat prognoser för 2016 som uppfattades som försiktiga.

Nederman har fått en order från Kina på 34 miljoner kronor och aktien noterades 5 procent upp.

ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för Axfood till köp från behåll och dagligvarubolaget steg 1,6 procent.

Cherrys dotterbolag Yggdrasil har tecknat avtal med Bet 365 att tillhandhålla hela sin casinoproduktportfölj. Vd Fredrik Burvall uppger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att det är för tidigt att uppskatta värdet av avtalet. Cherry klättrade drygt 5 procent.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp för Kappahl, Alimak, Probi och Byggmax. Samtliga aktier steg nära 3 procent med undantag för Byggmax som var oförändrad.

Dagens Industris analytiker och börskrönikör Martin Blomgren släppte ett av sina sista alster på tidningen innan han nu tar steget till tjänsten som aktiestrateg på Nordea. Bolaget som analyserats är Skistar och rekommendationen är köp. Aktien avancerade 3,5 procent.

Det svenska rapportflödet kommer i gång rejält senare i veckan och veckans makrohuvudnummer blir den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari på fredag.

Måndagens agenda innehåller bland annat USA-statistik över privata inkomster och privatkonsumtion december klockan 14.30 samt ISM industri-PMI januari klockan 16.00.

I kväll talar Feds vicechef Stanley Fischer om den senaste ekonomiska utvecklingen och penningpolitik.

Mats Torgander +46 8 5191 7915
Nyhetsbyrån Direkt


Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Nederman Holding - I dag

{point.key}

Axfood - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

SkiStar B - I dag

{point.key}

Alimak Group - I dag

{point.key}

Byggmax Group - I dag

{point.key}

Probi - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Securitas B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -