SCA
JUST RESULTAT SOM VÄNTAT, PERS HYGIENPRODUKTER STARKT (Direkt)

2016-01-28 08:34

STOCKHOLM (Direkt) Hygien- och skogsjätten SCA rapporterade på torsdagsmorgonen ett underliggande rörelseresultat som var helt i linje med analytikernas förväntningar inför rapporten.

Affärsområdet Personliga hygienprodukter stod för den största avvikelsen i positiv riktning, medan Mjukpapper och framför allt Skogsindustriprodukter avvek åt andra hållet.

Den organiska tillväxten blev 4 procent, även det mycket nära analytikernas förväntningar. Av denna stod volym för 3 procent och pris/mix var 1 procent. Den organiska försäljningstillväxten på mogna marknader var 2 procent och på tillväxtmarknader 11 procent, uppger bolaget.

Av affärsområdena var det alltså Personliga hygienprodukter som utvecklades bäst, relativt marknadens förväntningar. Rörelsemarginalen landade på 12,5 procent, att jämföra med väntade 12,2 procent.

För de viktiga inkontinensprodukterna var tillväxten organiskt 6 procent, med ökad försäljning på både tillväxtmarknader och i Västeuropa.

Affärsområdet Mjukpapper levererade en rörelsemarginal på 11,9 procent, något under väntade 12,1 procent. Den organiska tillväxten på 3 procent hänförs helt till tillväxtmarknaderna, medan de mogna marknaderna visade oförändrad försäljning.

Skogsindustriprodukters rörelsemarginal blev 14,8 procent, lägre än enligt SME Direkt väntade 16,0 procent. Affärsområdets försäljningstillväxt uppgick till 1 procent.

Affärsområdet rapporterar om högre priser men lägre volymer för kraftliner. För tryckpapper och sågade trävaror gällde det omvända, lägre priser och högre volymer. För pappersmassa sjönk både priser och volymer.

Rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 3.454 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, marginellt under de 3.505 miljoner kronor som väntades enligt SME Direkts prognossammanställning.

Den justerade rörelsemarginalen blev 11,9 procent. Väntat här var 12 procent.

Utdelningen föreslås bli 5:75 kronor per aktie, en höjning med 0:50 kronor sedan året innan.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -