Saniona
Saniona ser stora möjligheter med samarbete, men lämnar inga säkra utfästelser - vice vd (Finwire)

2016-01-22 10:50
Det Köpenhamnsbaserade forskningsbolaget Sanionas aktie fick tidigare i veckan rejäl fart efter besked om ett samarbete med läkemedelsbolaget Upsher-Smiths forskningsbolag Proximagen.

Avtalet kan innebära stora pengar för Saniona, om samarbetet leder fram till en läkemedelskandidat, berättar bolagets vice vd Thomas Feldthus för Finwire:

- Ett forskningssamarbete av den här karaktären löper normalt fram till det att man har en utvecklingskandidat. I det här fallet kommer det nog ta uppemot två år innan en kandidat är på plats. Vi har en forskningsplan som vi följer. Under den tiden betalar de våra omkostnader vilket betyder att vi får intäkter i år och nästa år och att vi på det sättet är fullt finansierade.

Och det är en miljon dollar i år och en till nästa år?

- Vi räknar med att kunna bokföra 1,1 miljoner dollar i intäkter i år där även en mindre förskottsbetalning ingår. Intäkten nästa år är beroende av hur vårt engagemang ser ut då. Men förmodligen blir det på ungefär samma nivå. Efter två år hoppas vi på att vi har en utvecklingskandidat, som vår partner kommer driva vidare genom preklinisk forskning och fas ett, två och tre.

De milstolpar ni talar om ligger en bit i framtiden?

- Ja, de pengar vi tjänar i år och nästa år har inget med milstolparna att göra.

Och när börjar milstolparna ticka in?

- Ja, när vi har kandidaten så börjar det. När kandidaten är på plats efter ungefär två år så är det en milstolpe. Därefter kan vi komma få pengar för prekliniska och kliniska milstolpar. När vi till exempel startar fas ett så är det en milstolpe, när vi startar fas två så är det en annan. Och så vidare.

Och hur ser det tidsperspektivet ut, från 2018 och framåt, till det att ni har betat av alla milstolpar?

- Det är mycket svårt att säga. Normalt sett tar den prekliniska utvecklingen från det att en utvecklingskandidat är på plats till inledningen av fas ett ungefär ett och ett halvt år.

Så horisonten är flera år?

- Ett och ett halvt år för preklinisk utveckling och därefter ett år för fas ett, två år för fas två och mellan två och tre år för fas tre.

Och varje fas är en milstolpe?

- Ja, det stämmer. Så när du påbörjar den kliniska fasen tar det alltså ungefär sex år innan produkten kan introduceras på marknaden. Men den exakta tidsåtgången beror på produkten.

Vad är din bästa gissning, vad kommer det här att generera på sikt?

- Det går inte att säga. Vi har 30 miljoner dollar i potentiella milstenspengar plus royalty på försäljningen av en färdig produkt. Vad sannolikheten är för att vi når fas tre kan jag inte kommentera.

Vilka krav ställer Proximagen på er?

- När vi sätter anställda på det här så betalar de för det. Om vi sätter två eller tre betalar de för varje individ. Detsamma gäller nästa år. Så vi är inte återbetalningsskyldiga om det inte faller ut eller så. Allt är finansierat.

Varför tror du Proximagen valt att arbeta med er specifikt?

- De letade efter en samarbetspartner med specifik kompetens. När de såg sig omkring insåg de att det var väldigt sannolikt att Saniona var det företag med störst kunskap om det här. Vi har en plattform som är av värde för dem. Så de tog kontakt med oss för ett år sedan och diskuterade vilka möjligheter som fanns.

Så när börjar det här att rulla?

- Med en gång. Vi vet exakt var vi ska börja och det gör vi nu.

Marcus Ålsnäs
Nyhetsbyrån Finwire

Saniona - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -