På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRS
MOODY'S VARNAR FÖR NEDGRADERING AV 175 RÅVARUBOLAG (Direkt)

2016-01-22 14:51

STOCKHOLM (Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Moody's har placerat 175 energi- och råvarubolag, varav 55 inom gruvindustrin, på sin lista över bolag som riskerar en sänkning av kreditbetyget.

Bland bolagen märks tre av världens största energibolag; Royal Dutch Shell, norska Statoil och franska Total, rapporterar Financial Times på fredagen.

Av de 175 bolagen är 69 amerikanska, med bland annat oljeservicegiganten Schlumberger och gasproducenten Chesapeake Energy bland sänkningskandidaterna. Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterar har Chesapeake på fredagen stoppat utdelningen på alla utestående preferensaktier med omedelbar verkan.

Störst risk för sänkta kreditbetyg ser analytiker för prospekterings- och produktionsbolag just i Nordamerika, där det snabba oljeprisfallet försatt många aktörer verksamma med utvinning av skifferolja i finansiella svårigheter. Dessa bolag har inte heller någon raffineringsverksamhet som kan balansera bortfallet av produktionsintäkterna.

De lägre olje- och råvarupriserna hänger i första hand samman med Kinas avtagande tillväxt, menar Moody's. Någon snar uppgång väntar kreditvärderingsinstitutet inte.

Oljepriset väntas i snitt uppgå till 33 dollar per fat under 2016 och 38 dollar 2017, men även det kan vara en alltför optimistisk prognos. Det är inte heller säkert att en sådan uppgång kan rädda hela sektorn, varnar Moody's.

"Även under antagande om en måttlig återhämtning från nuvarande prisnivåer kommer produktionsbolagen att generera mycket lägre kassaflöden", skriver kreditvärderaren.

Av de europeiska bolagen riskerar alltså såväl Shell som Total, BP och oljeservicebolaget Transocean nedgradering.

Bland gruvbolagen på listan märks jättar som Rio Tinto, Vale och Alcoa. Gruvkrisen har dock spridit sig vidare från själva bolagen, hävdar Moody's, som också ifrågasätter kreditvärdigheten hos den amerikanska delstaten Iowa och Salt Lake County i Utah, som båda har en stor gruvindustri.

Michael Bernander +46 8 5191 7917
Nyhetsbyrån Direkt


BP Plc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -