BrainCool
BrainCool satsar på behandling av hjärnskakning som ny indikation (Finwire)

2015-12-10 08:43
BrainCool, som fokuserar på medicinsk kylning, aviserar en satsning på behandling av hjärnskakning, kylning av lättare traumatiska hjärnskador som en ny indikation. Området har ett antal tydliga synergier med bolagets övriga verksamhetsområden, både tekniska och kliniska. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sänkning av hjärnans temperatur är idag en evidensbaserad behandlingsmetod för att minska hjärnskadorna hos för tidigt födda barn och vid hjärtstillestånd. Experimentella studier talar för att kylning av hjärnan kan minska de neurologiska skadorna vid akut stroke och traumatiska hjärnskador. Bolagets huvudfokus och initiala inriktning kommer att vara hjärnskada vid olyckor i samband med idrott.

Hjärnskakningar är ett stort problem inom flera kontaktsporter såsom ishockey, fotboll, hästsport och kampsport. I USA drabbas, enligt American Academy of Neurology, varje år omkring 10-15 procent av alla idrottsmän av hjärnskakningar i samband med att de utövar idrott.

Det har visats att upprepade hjärnskakningar som uppstår inom en kortare tidsperiod, och/eller hjärnskakningar som uppstår trots att det utlösande våldets kraft är ringa, är särskilt farliga. Upprepade hjärnskakningar ses ofta inom bland annat ishockey där hjärnan inte läkt färdigt efter den första smällen.

Ofta krävs en lång rehabiliteringsperiod innan en drabbad spelare åter kan spela matcher och dessvärre leder upprepade hjärnskakningar inte sällan till att spelare tvingas avsluta sina aktiva karriärer i förtid. Inom olika proffsligor i USA förekommer stämningar mot organisationerna av före detta spelare som drabbats av upprepade skador mot huvudet.

BrainCool har i samarbete med två elitklubbar inom ishockey och läkare/forskare på Skånes universitetssjukhus erhållit godkännande på en etikansökan för en betydelsefull klinisk studie med ishockeyspelare med start under den pågående säsongen 2015-2016.

I förlängningen kommer bolaget att utvärdera möjligheten till kliniska studier på akutmottagningar inom sjukvården. Även studier inom andra idrotter kommer vara ett alternativ för att bredda den kliniska evidensen för kylning som behandlingsmetod vid hjärnskakningar.

Flera olika verkningsmekanismer kan förklara de gynnsamma effekterna av nedkylning. För varje grads sänkning av hjärnans temperatur minskar dess ämnesomsättning med 6 procent. Det förbrukas mindre syre och glukos, vilket minskar risken för celldöd. Risken för hjärnödem, vätskeansamling i hjärnan, minskar och följaktligen även trycket inom kraniet.

BrainCool har tidigare utfört en klinisk studie med selektiv hjärnkylning vid University of Edinburgh, som visade att nedkylning i tre timmar kan vara en optimal tidsperiod eftersom kroppen inte hunnit autokompensera genom att höja temperaturen.

"Vi går nu in i klinik med vår produkt och visionen är klar och tydlig, PolarCap System har förutsättningar att bli ett förstahandsval vid behandling av hjärnskakning, varumärket är redan godkänt i både Europa och USA, två patentansökningar har lämnats in för kylapplikationen för huvud och nacke samt att vi arbetar med att förstärka vårt IPR skydd för produkten", säger vd Martin Waleij i en kommentar.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

BrainCool - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -