RÄNTOR/VALUTOR
POSITIVA DATA INFÖR ECB, MEN SÄMRE FÖR FED (Direkt)

2015-12-01 16:36

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor steg något i långa löptider på tisdagförmiddagen, två dagar före ECB:s emotsedda räntebesked, efter en rad relativt positiva euroindikatorer, men vände sedan ner efter besvikelser i USA. Euron jobbade sig samtidigt något högre mot dollarn.

Den tyska arbetslösheten föll oväntat till rekordlåga 6,3 procent i november, från 6,4 procent i oktober. Antalet arbetslösa sjönk samtidigt med 13.000 personer (väntat -5.000).

Eurostat bjöd också på relativt positiva data över arbetslösheten i euroområdet i oktober, som sjönk oväntat till 10,7 procent från 10,8 i september. Det var den lägsta nivån sedan januari 2012.

Definitiva industri-PMI för euroområdet i november kom in i linje med preliminära 52,8, vilket var upp från 52,3 i oktober. I Italien och Tyskland blev de definitiva utfallen något bättre än de preliminära, medan det franska indexet blev något svagare. I Spanien steg industri-PMI till 53,1, från 51,3 i oktober, medan motsvarande brittiska index sjönk sjönk till 52,7 från 55,2.

I Kina sjönk det officiella industri-PMI till 49,6 i november, från 49,8 i oktober, medan tjänste-PMI steg till 53,6 från 53,1.

IMF meddelade på måndagskvällen, som väntat, att den kinesiska yuanen ska inkluderas i valutakorgen SDR, och vikten sattes till 10,92 procent. Vikterna för flera andra valutor fick därmed minskas, där framför allt euron minskade till 30,93 procent från 37,4 procent och dollarn mer marginellt till 41,73 från 41,9 procent.

Enligt analytiker kan IMF:s besked på sikt innebära att viss nedåtpress mot euron när yuanen spelar en större roll som alternativ reservvaluta vid sidan av USA-dollarn. Men det kan dröja innan det märks några påtagliga effekter.

"1999, när euron introducerades, tog det fyra år innan reservförvaltarna började skifta diversifiera till den gemensamma valutan. Så vi bör inte räkna med starka inflöden till yuanen på kort sikt från riskaverta reservförvaltare", sade Mansoor Mohi-uddin, seniorstrateg vid RBS i Singapore, till Bloomberg News.

Svenska statsobligationsräntor fortsatte uppåt i långa löptider på förmiddagen, men vände ned efter USA-besvikelser på eftermiddagen. Tioårsräntan sjönk till slut 1 punkt, till 0,75 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 29 punkter (28).

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 9:22, medan dollarn försvagades 4 öre till 8:66. TCW-index sjönk till 129,44 (129,50).

SILF/Swedbanks svenska industri-PMI steg till 54,9 i november från 53,4 i oktober. Det var bättre än de 53,8 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, och det var främst en uppgång i delindex för produktion, från 56,5 till 59,3, som låg bakom uppgången.

Även delindex för order steg i november, Silf/Swedbank noterar att "under den senaste tiden tycks den inhemska efterfrågan ha tilltagit alltmer medan den globala efterfrågan utvecklas stabilt". Även delindex för sysselsättning steg något i november, från 53,4 till 54,6.

Statistik från Bil Sweden visade vidare att nybilsregistreringen ökade 21 procent på årsbasis i november, det vill säga i ungefär samma takt som bostadsrättspriserna i Göteborg och Stockholm.

USA bjöd på tisdagens rysare i form av ISM-index för tillverkningsindustrin i november. Index föll till 48,6, från 50,1 i oktober (väntat 50,5). Det var första gången på tre år som indexet noterades under 50, och den lägsta noteringen sedan juni 2009.

Den oväntat svaga industriindikatorn satte nedåtpress på amerikanska statspappersräntan samtidigt som dollarn pressades nedåt mot andra större valutor.

Ett Federal Reserve i startgroparna för en eventuell räntehöjning kunde dock notera att ISM:s delindex för sysselsättningen vände upp till 51,3 i november, från 47,6 i oktober. Och ett positivt besked kom också i form av att bygginvesteringarna ökade 1,0 procent i oktober, mer än väntade +0,6 procent.

Den amerikanska tioårsräntan hade vid svensk stängning sjunkit till 2,17 procent, den lägsta nivån sedan slutet av oktober och 5 punkter lägre än vid den svenska stängningen på måndagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -