NEW YORK
INLEDANDE UPPGÅNGAR MATTAS AV, S&P 500 +0,4% (Direkt)

2015-12-01 16:31

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna öppnade tisdagens handel med uppåtriktade kursrörelser, men uppgångarna dämpades betydligt en bit in på sessionen efter att industridata från USA visat på en oväntad avmattning i november.

Dow Jones hade vid klockan 16.25 stigit 0,4 procent till nivån 17.789 - lika mycket som det bredare S&P 500, som handlades vid nivån 2.088. Nasdaq steg samtidigt 0,3 procent till 5.124.

Börserna stängde måndagens handel på lätt minus, och november månads facit för S&P 500 blev därmed beskedliga plus 0,1 procent.

Omkring 170 miljoner aktier omsattes i New York-börsens inledande handel, och 420 miljoner på Nasdaq.

Bland sektorerna inom det bredare indexet gick finansiella aktier och läkemedelsbolag starkt i inledningen. Morgan Stanley och JP Morgan klättrade 1,7 respektive 0,7 procent, medan Eli Lilly med plus 2,5 procent var en av vinnarna inom läkemedelssektorn.

En dryg halvtimme in på tisdagens handel visade ISM-data från USA att inköpschefsindex för landets industri sjunkit till 48,6 i november, från 50,1 i oktober. Väntat var en uppgång till indexnivån 50,5. Börsindexen tog ett kliv nedåt efter publicering.

Den övergripande bilden i marknaden är ändå att den amerikanska ekonomin visat sig stark nog att klara av en första räntehöjning från Federal Reserve. Enligt räntemarknadens prissättning uppskattar handlare sannolikheten för att så blir fallet vid centralbankens decembermöte till 74 procent, enligt Bloomberg.

"Folk är säkerligen positionerade för en räntehöjning i december. Det enda som kan chocka marknaden nu är uteblivna åtgärder från Fed. Men med en hel del data inkommande innan dess vill inte investerarna ta ögonen från bollen. De börjar också tänka på 2016, där vi ser ut att få en rotation mellan sektorerna", sade Oliver Herington vid Atlantic Equities, till Bloomberg News.

Vidare på veckans makrofront väntas Janet Yellens anförande inför kongressen och ECB:s sista policymöte för året - båda på torsdagen - såväl som fredagens jobbsiffra från USA dra till sig uppmärksamhet.

Bland enskilda aktier föll Joy Global, som konkurrerar med Atlas Copcos och Sandviks gruvdivisioner, rejält efter att Bank of America/Merrill Lynch kommit ut med en pessimistisk analys av aktien med rekommendationen underperform. Utsikterna för den globala kol- och industrimetallmarknaden är "lika svaga som någonsin förr", skrev analytikerna. Aktien sjönk lite mer än 11 procent i inledningen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkt till 2,18 procent.

Graf: S&P 500-index 1 december

http://i.direkt.se/151201/521352001.png

Källa: Infront

Osvald Wiklander +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt


Eli Lilly - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -