RB
BOSTÄDER HÖGT VÄRDERADE I HISTORISKT PERSPEKTIV (Direkt)

2015-11-25 10:50

STOCKHOLM (Direkt) Om utvecklingen för priserna på bostadsmarknaden ska vara hållbar bör priserna i förhållande till den disponibla inkomsten inte uppvisa någon stigande trend på lång sikt, men i Sverige har denna kvot haft en uppåtgående trend de senaste 20 åren, i synnerhet har priserna på bostadsrätter ökat snabbt.

Det skriver Riksbanken i den finansiella stabilitetsrapport som publicerades på onsdagen.

Riksbanken noterar att ett vanligt sätt att analysera bostadspriser är att jämföra dem med motsvarande hyror, men en sådan jämförelse försvåras i Sverige på grund av hyresregleringen. Därför har Riksbanken i stället valt att analysera bopriserna bland annat i relation till disponibel inkomst.

Banken konstaterar att sett över mycket långa perioder har kvoten mellan bostadspriser och disponibel inkomst minskat för de länder och städer där det finns tillgängliga uppgifter (även i Sverige). Detta gäller även i attraktiva och tättbefolkade områden. Men i Sverige har kvoten varit uppåtgående de senaste 20 åren.

"Bara sedan 2002 har bostadsrättspriserna ökat mer än dubbelt så snabbt som de disponibla inkomsterna", skriver Riksbanken.

http://i.direkt.se/151125/521129701.png

Riksbanken har också skattat bopriser efter tre olika empiriska modeller, och resultaten av detta ger en något splittrad bild av värderingen av den svenska bostadsmarknaden.

"Resultaten tyder på att prisutvecklingen delvis kan förklaras av fundamentala faktorer men pekar samtidigt på att de senaste årens kraftiga prisökningar kommer att avta. Resultaten tyder också på att den senaste tidens ökade bostadsbyggande ännu inte har haft någon större effekt på bostadsstocken och därmed inte heller på huspriserna", skriver Riksbanken.

Den sammantagna bilden från modellerna är dock, enligt Riksbanken, att bostadsmarknaden är högt värderad och att de senaste årens snabba tillväxt i bopriserna sannolikt kommer att avta. Till detta skulle också normaliseringen av ränteläget bidra.

"Även om fallande bostadspriser inte behöver innebära direkta kreditförluster för bankerna skulle det, i kombination med en hög skuldsättning bland svenska hushåll, kunna få betydande konsekvenser för den reala ekonomin genom minskad privat konsumtion", skriver Riksbanken.

Banken noterar också att historiskt har kraftiga fall i tillgångspriser i kombination med en hög privat skuldsättning bidragit till djupa och långvariga lågkonjunkturer.

"Den höga skuldsättningen bland hushåll i Sverige, i kombination med de högt värderade tillgångspriserna, innebär därför att sårbarheten både hos hushållen och i banksystemet är hög. Ett fall i bostadspriserna kan därför få betydande konsekvenser för såväl den finansiella stabiliteten som för den reala ekonomin", skriver Riksbanken.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -