Oboya har lönsamhetsfokus för 2016 - många bolag till salu - vd (Finwire)

2015-11-05 10:40
Nyemissionsaktuella Oboya kommer fortsättningsvis att satsa på att växa organiskt och genomföra kompletterande förvärv. I övrigt skall bolaget arbeta på att bli mer känt samtidigt som kostnaderna skall ned. Det uppger Oboyas nya vd Mikael Palm Andersson i en intervju med Aktiebladet.

"Vi behöver arbeta mer med att bli kända som ett intressant bolag att investera i. Nu har jag påbörjat en effektivisering av hela koncernen och går igenom bolag för bolag för att effektivisera vår verksamhet och få ner kostnaderna till rätt nivå. Växer man snabbt är det lätt att man får för stor overhead och lite för stor kostym. Arbetet med att effektivisera och genomföra åtgärder för att sänka kostnaderna i koncernen kommer att vara slutfört under det fjärde kvartalet i år", säger Mikael Palm Andersson.

Full effekt av besparingsprogrammet som ligger kommer att ske först i första kvartalet nästa år.

Oboya-chefen uppger också att den nya anläggningen i Polen bedöms bidra positivt till resultatet under nästa år. Han vill dock inte uppge att anläggningen är klar.

"En produktionsanläggning blir egentligen aldrig helt klar utan det finns alltid något att göra för att effektivisera och öka produktionsvolymen. Idag är fabriken uppe och kör för fullt och levererar till kunder i Europa. Vi har en nytillsatt vd sedan i maj och alla tjänster är tillsatta. Vi har nu drygt 60 duktiga medarbetare anställda i Rybnik, Polen", säger Mikael Palm Andersson. På sikt är ambitionen att flytten från Danmark till Polen skall ge ett resultattillskott om 4-5 miljoner per år.

Några kapacitetsproblem ser han inte just nu.

När det gäller förvärv är det sekundärt. Det finns många bolag till salu och projekt analyseras löpande. Mikael Palm Andersson uppger att lönsamhet prioriterat för 2016, men uppstår rätt tillfälle så kommer företaget slå till med mer köp. Målsättningen är att växa 20 procent per år och nå en omsättning på en miljard 2020 med en marginal på 5 procent.
Prognosen för 2015 är att omsätta 300 miljoner kronor.

"Vi avser att växa i befintliga anläggningar både organiskt men även genom förvärv. Vi tittar hela tiden utifrån vad det är för produktgrupper som vi har möjlighet att få omsättning på i vår befintliga säljorganisation och letar efter bolag som passar in i våra tillväxtplaner”, säger Mikael Palm Andersson.

Oboya genomför nu en nyemission där sex gamla aktier ger rätt att teckna ny aktie för 7 kronor per aktie. Teckningstiden löper till den 25 november.

Mats Hård
mats.hard@finwire.se, 0738-50 35 45
Nyhetsbyrån Finwire

Oboya B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -