TRUSTBUDDY
FI KRITISERADE BOLAGET OCH TIDIGARE VD REDAN 2014 (Direkt)

2015-10-12 15:59

STOCKHOLM (Direkt) Redan sommaren 2014 såg Finansinspektionen "ett flertal" brister i Trustbuddys verksamhet. Dessutom ansågs den dåvarande vd:n Jens Glasø inte vara lämplig att leda ett kreditmarknadsbolag.

Det framgår av Finansinspektionens beslut från den 30 juni i fjol om att avslå Trustbuddys ansökan om att driva finansieringsrörelse, drygt ett år innan dagens besked om bolaget upptäckt oegentligheter i verksamheten.

"Trustbuddy har inte visat att den planerade rörelsen kommer att drivas i enlighet med lagen om bank- och finansieringsrörelse och andra författningar som reglerar den tillståndspliktiga verksamheten", skrev Finansinspektionen i beslutet.

I beslutet pekas även på att Finansinspektionens motsvarighet i Danmark respektive Norge ansett att Trustbuddy bedrivit olaglig verksamhet i de båda länderna.

På måndagen meddelade Trustbuddy att bolagets nya ledning upptäckt "allvarliga oegentligheter" i bolaget, att pengar saknas och att FI har krävt att kunderbjudandet stoppas. Bolagets utredning och misstankar riktas mot den tidigare ledningen.

Finansinspektionens ställde sig i beslutet från förra sommaren tveksam till Jens Glasø, dåvarande vd, grundare och dessutom storägare i bolaget. Han saknade relevant utbildning och erfarenhet för att vara vd i ett kreditmarknadsbolag, menade FI i beslutet.

"Bolaget har inte heller visat att den verkställande direktören, Jens Glasø, uppfyller lagens krav på insikt, erfarenhet och lämplighet", hette det i beslutet.

Bara någon månad efter FI:s avslag meddelar bolaget att vd Jens Glasø ska få nya arbetsuppgifter från och med det kommande årsskiftet.

Jens Glasø är inte längre anställd av Trustbuddy, uppger bolagets styrelseordförande Simon Nathanson för Direkt på måndagen.

Jens Glasøs bolag Jac Invest var i slutet av mars Trustbuddys tredje största ägare, enligt ägartjänsten Holdings. Men Simon Nathanson kan inte svara på om Jens Glasø, som från maj i år inte längre gäller som insynsperson i Trustbuddy, fortfarande äger aktier i bolaget.

"Bolaget och Jens Glasø har en dispyt sedan i somras", säger Simon Nathanson och enligt det senaste prospektet från bolaget handlar tvisten om avgångsvederlaget till den tidigare vd:n.

Trots att Trustbuddys tillståndsansökan avslogs förra sommaren kunde bolaget driva verksamheten vidare. Bolaget bedrev nämligen endast kreditförmedling och det medförde bara registreringsplikt hos FI.

Förra året kom den så kallade snabblånelagen vilket gjorde att Trustbuddy i slutet av 2014 lämnade in en ansökan till FI gällande viss verksamhet med konsumentkrediter.

"Man kanske ska ha lite självkritik där. Vi borde kanske ha prioriterat Trustbuddys ansökan, men vi fick in ganska många ansökningar i december förra året. Och vi har ännu inte kommit till den detaljnivån i ansökan", säger Johan Terfelt, rättsavdelningschef för konsumentområdet på Finansinspektionen.

Martin Hävner +46 8 5191 7919
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -