NEW YORK
BIOTEKNIK PRESSADE, RUSNING I KEMIBOLAG, SP500 -0,3% (Direkt)

2015-10-06 22:11

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna uppvisade små rörelser i tisdagens handel, som tillslut stängde lätt på minus tyngt av bioteknikaktier medan råvarurelaterat gick motströms.

Världens finansmarknader har annars gått starkt de senaste dagarna i spåren av fredagens svaga jobbrapport, som fått aktörer att räkna med en förskjutning av den första räntehöjningen.

Dow Jones noterades vid stängning till den oförändrade nivån 16.789, Nasdaq backade 0,7 procent till nivån 4.748 medan S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.979.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

"Vi har gått upp en del från att marknaden kraschade i augusti. Det ser bra ut tekniskt men ledarsektorn ser svag ut. Dragloket'hälsovård' har inte gått starkt i det senaste rallyt", sade Jim Paulsen, chefsinvesterare vid Wells Capital i Minneapolis, till Bloomberg News.

Inom S&P500 utgjorde hälsovård det största sänket efter att företag som säljer teknologi till bioteknikbolag vinstvarnat vilket bidrog till nervositet. Vidare ekade den tre veckor gamla tweeten från Hillary Clinton om att priserna på läkemedel är för höga. Celgene och Biogen var ned drygt 3 procent vardera.

Nasdaqs bioteknikindex, som rusade under 2014, har backat med 25 procent sedan toppen i juli. Bara i tisdagens handel föll indexet över 6 procent.

Åt motsatt håll gick råvarurelaterat efter en rejäl rusning i oljan vilket hade sin grund i minskad amerikansk oljeproduktion i september. Exxon stängde drygt 1 procent högre medan Chevron var upp 3,5 procent.

Även Du Pont hade luft under vingarna med plus 8 procent för kemibolaget som såldes var en av de bäst presterande aktierna i S&P500. Duponts vd har aviserat sin uppsägning och en av de största aktieägarna har ökat sin andel, vilket tolkades som positivt.

Sämre gick det för elbilstillverkaren Tesla som nästan stängde 2 procent lägre. Den nya bilen, suven Model X, må vara en bra bil, men den är alldeles för dyr för att bolagets volymmål för 2016 ska kunna uppnås, menar Morgan Stanley och sänker riktkursen för Tesla.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 2,03 procent.

Stefan Eklund +46 8 5191 7912
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -